MX World

30/01/2012 15:57 - geplaatst door Marcel Dirks

U was vast ook één van die honderdduizenden die dit weekend het wereldkampioenschap cyclocross hebben gevolgd. Het was dan ook een prachtig Belgisch feest met in elke categorie Belgen die boven zichzelf uitstegen. Daarnaast zagen we ook dat het collectief in alle klassen buiten de vrouwen er gewoon stond! Het was gewoon prachtig onze landgenoten te zien zweven over het zand van ons eigen land.

Klik Thor en lees meer…

Het liet me natuurlijk al meteen dromen over het evenement dat ons motorcrossliefhebbers staat te wachten. U weet wel, dat evenement ergens in september… Er is ook wel wat zand met gemoeid. Zouden we kunnen fixen wat de veldrijders dit weekend konden?

Ik ben realist genoeg om te weten dat we voor de MXDN in Lommel niet moeten dromen van driemaal een 1-2 score want onze sport heeft tegenstaande tot het cyclocross wel al een “verinternationalisering” gekend. Maar mogen we wel dromen van een glansrijke overwinning? Een overwinning van een sterk collectief? Gaan onze jongens ook zo kunnen profiteren van het thuisvoordeel? Het publiek en parcours?

Het zou mooi zijn maar wat opgaat in het veldrijden gaat helaas niet altijd op in het motorcross. Zo zien we dat we in het cyclocross van echte zand specialisten kunnen spreken en dat deze komen uit de lage landen. In het motorcross was dit vroeger zeker ook het geval maar in de evolutie van onze sport zijn de buitelanders gaan investeren en gaan specialiseren in het zand rijden. Dat zorgde vorig jaar voor vijf verschillende nationaliteiten in de top vijf van de MX1 Grand Prix van Limburg (Lommel). Van die vijf was er één een Belg, een waal die ook niet meteen in het die mulle zand is groot geworden.

Dus als we spreken over het thuisvoordeel en we kijken enkel naar het parcours dan denk ik dat we kunnen zeggen dat ons voordeel gering zal zijn. Het enigste voordeel dat het Belgische team zal hebben is dat al drie onze piloten door het zand zullen kunnen klieven. Dat waar andere teams misschien maar over één of twee piloten zullen beschikken die deze kwaliteiten hebben.

Maar de grootste troef zal hopelijk net zoals in Koksijde het talrijk opgekomen publiek zijn die de Desalleses, Roelantsen, Keeno’s, Strijbossen, Jerre’s, Triesten en andere naar de overwinning schreeuwen.

Foto's: Motocrossmx1.com