MX World

27/10/2011 18:24 - geplaatst door Marcel Dirks

De Europese supercrosskalender mag dan wel ieder jaar rijker en rijker gevuld worden, toch is er één klassieker die zowel bij de fans als bij de rijders soeverein op nummer één staat. De supercross in Bercy maakt zich komend weekend op voor zijn 29ste editie en het belooft opnieuw een spektakel te worden. De Parijse organisatie trekt voluit de kaart van de jonge talenten en de uitkomst was dan ook nog nooit zo onvoorspelbaar. Klik op "Thor" voor de preview.

Er mag dan wel geen Ricky Carmichael, Chad Reed of James Stewart aan de start staan in Parijs, toch is de Amerikaanse delegatie die dit jaar de aftocht maakt niet van het lichtste kaliber. De organisatie wist regerend King of Bercy Justin Barcia, Eli Tomac, Kyle Chisholm, Jake Weimer en Mike Alessi te strikken. Van Europese zijde zullen Arnaud Tonus, Tommy Searle, Cedric Soubeyras, Gregory Aranda, Fabien Izoird en Jordi Tixier aan de start staan. Wie wordt de nieuwe King of Bercy?
Wellicht was deze vraag nooit moeilijker te beantwoorden dan dit jaar. De meeste ogen zullen wellicht wel gericht zijn op wildeman Justin Barcia die vorig jaar de kroon op zijn hoofd mocht zetten. Barcia werd in 2011 SX Lites kampioen en bewees bovendien in de AMA Nationals dat hij ook de 450 meer dan de baas kan. Maar laten we ook Jake Weimer En Eli Tomac niet vergeten. Weimer heeft immers ook een SX Lites titel op zijn naam staan en zal bovendien na een matig 2011 seizoen gebrand zijn om zich te bewijzen. Ook Eli Tomac is steeds in de voorste gelederen van de AMA Supercross te vinden en voor hem wordt Bercy een totaal nieuwe ervaring. Het is bovendien nog maar de tweede wedstrijd waar hij op een 450 aan de start zal staan. Voor de Europeanen wordt het vooral uitkijken naar de prestatie van Tommy Searle. Searle liet in de Gp's en op de MXDN zien dat de snelheid hem niet ontbreekt en bovendien beschikt hij over de broodnodige stadionervaring van zijn verblijf in de States. Al wordt het toch afwachten of hij na een jaar zonder Supercross de draad in één weekend opnieuw kan oppikken.
Bij het Franse publiek zullen de meeste aanmoedigingen wel gaan naar dé twee Franse SX-specialisten Gregory Aranda en Cedric Soubeyras. Of deze twee jongens de regelrechte snelheid van de Amerikanen aankunnen valt te betwijfelen, maar in een stadion dat zo compact is als het Palais Des Omnisports is mits een goede start alles mogelijk. Het belooft alvast een boeiend weekend te worden...