MX World

23/07/2011 01:12 - geplaatst door Marcel Dirks

Met “Everts & Friends” heeft België en het Motorcross in het algemeen een evenement waarmee je naar buiten kunt treden, een evenement dat een ambassadeur is voor het motorcross! Dat het motorcross op een perfecte manier promoot! Waar je geen enkel mens hoort zagen en waar je iedereen voldaan naar huis ziet gaan.
Klik op Thor voor een persoonlijke impressie van een geweldige dag!!
Klik hier voor de XXL Everts & Friends Fotogallerij  

Ondanks de doem voorspellingen van Frank Deboosere en co waagden we het er toch op om naar Genk te trekken en vanaf de aankomst in Genk waren we er van overtuigd de goede keuze gemaakt te hebben, en met ons zullen velen dezelfde conclusie getrokken hebben na een dagje Genk en Everts & Friends!

Na in de Welkom de nodige accreditaties in orde te brengen, die trouwens aangenaam en zeer vlot werden afgehandeld, kon de dag beginnen. Een dag boordevol motorcross, plezier en ambiance!

De eerste reeks die we voorgeschoteld kregen waren de “Future Stars” die het moesten opnemen tegen de “GP Stars” die dan zelf een mini bike ter hand nemen! Niks leuker dan de kampioenen van morgen te zien duelleren tegen de kampioenen van nu. Jeremy Van Horebeek, Rui Goncalves die nog eens alles geven op hun “mini bike”! Ken De Dijcker die al een reus lijkt op die 450cc machine wurmt hem op een 150cc Honda! Pret verzekerd! Toch werd de eerste reeks niet gewonnen door een Grand Prix piloot maar wel door een kampioen van morgen namelijk Davy Pootjes, deze bleef Rui G. en Jordi Van Nobelen voor. De tweede reeks werd door Rui Goncalves gewonnen na een titanenstrijd met Jeffrey Herlings die tweede werd, op de derde plaats vonden we Michael Eccles.

De Fun Bikes was iets nieuw op Everts en Friends maar het bleek wel een schot in de roos! Sommige hadden een groot “Oalst Carnavoal” of “Zwarte Cross” gehalte en zorgde zo voor extra sportieve ambiance. Andere perste alles uit het brommertje en gingen resoluut voor de overwinning en zorgde zo voor sportieve vreugde! Ex Wereldkampioen veldrijden Niels Albert was ook helemaal weg van deze “Fun Bikes” en nam dan ook deel maar hij won niet, de overwinning ging namelijk naar Stef Buysmans.

Na de “Fun Bikes” was het tijd voor de “Americano” race. Het concept is simpel, er vallen elke ronde enkele piloten af tot je slechts met twee piloten overblijft. Elke keer zorgt dit concept voor vuurwerk en dit was deze keer niet anders want niemand wil er snel uitliggen. Dus piloot, na piloot viel af tot we werden opgeschrikt; Stefan Everts heeft zich geblesseerd!! Stefan Everts was in aanraking gekomen met een Genks houten paaltje en blesseerde z’n pink! Dat maakte brut een einde aan “The Legend” zijn dag. Maar “the show must go on” en de Americano race ook en deze ging ook verder maar dan wel zonder Stefan Everts… We kwamen uiteindelijk tot een finale tussen Jeffrey Herlings en Tanel Leok deze hadden in de halve finale Steve Ramon(4) en een Rui Goncalves(3) op dreef er uit gekegeld. In de finale zelf gaven Jeffrey Herlings en Tanel Leok elkaar geen duim brede toe maar bij het ingaan van de voorlaatste bocht, aan de waves, maakte Tanel Leok een klein foutje en zo moest deze de overwinning laten aan Jeffrey Herlings.

Toen de vermoeiende Americano race afgelopen was kregen de “GP Stars” even rust in hun programma en was het tijd aan de “Golden Heroes” om te schitteren en schitteren deden ze! Met een voorstelling van uit de oude doos, met fanfare en alles op en aan! De paraderonde werd verreden en deze zal op vele mensen wel een indruk nagelaten hebben. Me drie generaties Everts daarin; Harry en Stefan achterop (door z’n pink) en dan kleine Liam op een KTM 50cc daarbij aangevuld door andere grote kampioenen als Sylvain Geboers, Joël Robert, Marnicq Bervoets, Eric Geboers, Jacky Martens, Brad Lackey en vele andere!

De Golden heroes wedstrijd was ook om vingers en duimen en hele armen af te likken! Met Eric Geboers die liet zien hoe je een “holeshot” moet nemen en met Jo Martens en Jan Blancquaert die meteen Eric Geboers in z’n nek zaten! Eric Geboers kon niet aan de druk weerstaan en moest Jo Martens die eerste en Jan Blanquaert die tweede eindige voorgaan en finishte zo derde. De tweede reeks nam Eric Geboers wederom de kopstart maar hij viel snel terug en zo werd het een duel tussen Jo Martens en Jan Blanquaert en dat was ook meteen een duel voor de dagzege! Met het ingaan van de laatste ronde ligt Jo Martens nog aan de leiding maar bij het overschrijden van de finish komt Jan Blanquaert als eerste over de lijn met 0.360 voorsprong! De “Golden Heroes” op hun best!

Op Everts & Friends waren dit jaar ook een heel deel veldrijders uitgenodigd. Niels Albert deed bijvoorbeeld al mee bij de “Fun Bikes” maar hij en zijn collega’s als Sven Nys,  Bart Wellens, Sven en Dieter Vanthourenhout, Tom Meeusen, Erwin Vervecken, Ben Berden en Rob Peeters waren hier vooral voor de Cyclo MX Race. Het concept was zoals de meeste concepten op Everts & Friends, Simpel, Interessant en entertainend. De Cyclocrossers rijden 1 ronden op de fiets tikken dan de MX’ers af voor 2 ronden motorcross dan staan de cyclocrossers klaar om 2 ronden te motorcrossen en dan staan de motorcrossers klaar om 1 ronden te cyclocrossen!  Ook hier was het uitkijken naar de Motorcross kunsten van de Cyclocrossers en naar de Cyclocross kunsten van onze Motorcrossers!

Bij de start zagen we de Cyclocrossers alles geven op het Genkse parcours, dat met zijn stijlen tafelbergen niet meteen het makkelijkste parcours is voor een veldrijder, maar de wereldtop van het veldrijden haalde de streep en zorgde dat hun motorcrosser snel kon beginnen. Na twee keer afwisselen begon het “vreemde eend” syndroom. Niels Albert, Sven Nys, Tom Meeusen, Ben Berden allen op de motorcross motor en het moet gezegd iedereen maar ook iedereen kwam best een stukje vooruit, voorzichtig maar toch goed het tempo er in. Lolbroek Bart Wellens had zelfs Cyril Despres zijn lood zware Dakar motor genomen om zijn ronden af te leggen! Niels Albert motorcross’te het beste, geleerd van de papa misschien?, en tikte Kevin Strijbos als eerste af en deze reed zeer snel over het parcours in Genk. Kevin die in de winter soms een veldrit mee pikt had daarmee een voorsprong op de andere motorcrossers en kon dan ook zijn voorsprong behouden en uitdiepen. Een op macht trappende Ken De Dijcker werd samen Tom Meeusen tweede en Sven Nys werd met een op souplesse fietsende Steve Ramon derde!

Naast de Fun Bikes en Cyclo MX Races kregen we nog een nieuw race concept de reverse race! Wederom een zeer simpel concept dat voor veel spektakel zou zorgen… Ze zouden namelijk de uitslag van de Americano race omkeren en dit de startorde maken. Namelijk de eerste word laatste, de tweede voorlaatste, de laatste word eerste en deze zouden gesplitst worden door 1seconden!  Dit zou zorgen voor veel passages! En jawel hoor “The Legend en crew” hadden het weeral bij het rechte eind dit werd weer een schitterende reeks! Kevin Strijbos die pas 18de was in de Americano race won deze reeks voor een ontketende en vliegende Rui G. die 3de eindigde in de Americano en dus van de derde laatste plek tot op 0.759 van de eerste plek eindigde op de derde plek vonden we Yentel Martens die zo Kevin Wouts en Joël Smets voor bleef. De show werd ook gestolen door Jeremy Van Horebeek en Jeffrey Herlings deze speelden met elkaar en reden zelfs een ronden samen op één motor! In deze reeks nam Michael Pichon ook niet meer deel. De Fransman brak in de trainingen zijn pink en probeerde nog wel enkele nummers mee te rijden maar naar het einde van de dag moest de meervoudig kampioen toch Stefan Everts vervoegen in de ziekenboeg.

Het einde van de dag kwam inzicht en dat was langs de ene kant een jammere zaak want dat betekende dat deze leuke dag bijna tot zijn einde was gekomen maar geen Everts & Friends zonder de Wrong Way Pit Stop Race als afsluiter van de dag! En in deze afsluiter was het nogmaals Rui Goncalves die de “holeshot” nam ditmaal voor Jeffrey Herlings en Jeremy Van Horebeek na enkele ronden kregen de piloten dan het bord dat ze allen de pitstop moesten maken de meesten doken meteen de pitstop in buiten Jeffrey Herlings en Pascal Rauchenecker… De laatste kwam een ronde later binnen en wisselde dan het wiel, Jeffrey Herlings daarentegen kwam binnen maar reed verder zonder het wiel te vervangen en keek daarmee op tegen een diskwalificatie. Daardoor werd de strijd in de wrong way pitstop race een duel tussen Rui Goncalves en Jeremy Van Horebeek en de Belg leek lange tijd de wedstrijd in zijn voordeed te beslechten maar helaas moest Jeremy afrekenen met een losstaand voorwiel en zo kon Rui in de laatste ronde nog de leiding nemen en met 0.539 de overwinning nemen en hiermee hadden we alweer een close finish en alweer een schitterende reeks!

Kortom; Everts & Friends kende alweer een top editie met motorcross en entertainment van het hoogste niveau! Daarbij kwam dat de weergoden Stefan en zijn crew gunstig gezind waren maar dat was misschien vanwege die geofferde pinken. Ook moet gezegd dat de mensen van AMC Genk hun parcours prachtig hebben veranderd, waardoor het overzicht verbeterd is en de toegankelijkheid enorm is toegenomen. De grote schermen waren een schot in de roos en de veldrijders en alle andere nieuwe formules waren dat zeker ook! Nu al op naar de volgende editie?!!