MX World

27/05/2011 16:41 - geplaatst door Marcel Dirks

Nu zaterdag palmen 12 van de beste freestyle motorcrossers ter wereld het hart van de Braziliaanse hoofdstad Brasilia in. Voor het oog van 60.000 fans en een jury van experts zullen ze opnieuw de meest waanzinnige tricks uithalen. Opmerkelijk: voor het eerst zal ook een Belg deelnemen aan ’s werelds meest prestigieuze freestyle motorcross kampioenschap. 

Lees verder bij Thor

Brusselaar Gilles ‘Baton’ Dejong is geselecteerd om in te vallen voor Lidor Podmol die wegens een blessure de manche noodgedwongen aan zich moet laten voorbij gaan. “Ik ben er helemaal klaar voor”, aldus een ongeduldige en enthousiaste Dejong die nu officieel deel uitmaakt van een select gezelschap van wereldtoppers.   27 mei 2011 – Voor de tweede maal in de geschiedenis van de Red Bull X-fighters World Series brullen de motoren in Brazilië. In 2008 sprong Jeremy Stenberg (VS) op spectaculaire wijze naar de overwinning in Rio De Janiero. Robbie Maddison: “De Sambadrome barstte toen uit zijn voegen en de sfeer was werkelijk adembenemend. Ik ben er van overtuigd dat de ontvangst in de hoofdstad dit jaar even gek zal zijn. Wij hebben alvast een pak nieuwe tricks klaar!”   Voor de allereerste keer zal er ook een Belgische rider aan de start van een Red Bull X-Fighters manche staan. Gilles Dejong vervangt in Brasilia wereldkampioen RBFX Lidor Podmol (CZE) die uitviel met een gebroken rib. De jonge Brusselaar maakt deel uit van het Jimmy Verburgh FMX4ever team en behoort tot de meest getalenteerde freestyle crossers van België. Dejong werd door de organisatie uitgekozen omdat ze onder de indruk waren van zijn prestaties in o.m. Dubaï en Peru en de verschillende FMX4ever jams waaraan hij deelnam. Het grote stadion in Brasilia en de vele, hoge dirt jumps van deze manche zijn hem alvast op het lijf geschreven.   In totaal zijn er zes FMX evenementen, verdeeld over vier continenten. Na Dubai verhuist de hele karavaan naar Zuid-Amerika. In de Braziliaanse hoofdstad Brasilia duiken de Red Bull X-fighters voor het eerst van de "Esplanada dos Ministérios" (28 mei). De stadion-events vinden plaats in Rome (24 juni), Madrid (15 juli), en het nieuwe Europees Kampioenschap-stadion in Warschau (6 augustus). Voor het finale duel reizen de X-Fighters ‘down under’ naar het Australische continent, waar ze door de zuidelijke hemisfeer van het trendy Sydney zullen vliegen (17 september).       Riders / Red Bull X-Fighters World Tour 2011 / Brasilia / Brazilië: -       Beau Bamburg (USA) -       Eigo Sato (Japan) -       Javier Villegas (CHI) -       Blake Williams (VS) -       Gilles Dejong (België) -       Wild card (Brazilië)  
-       Nate Adams (VS) -       Andre Villa (Noorwegen) -       Levi Sherwood (Nieuw Zeeland) -       Dany Torres (Spanje) -       Robbie Maddison (Australië) -       Adam Jones (VS)   Tourschema:   15 april – Dubaï (VAE) 28 mei – Brasilia (BRA) 24 juni – Rome (ITA) 15 juli – Madrid (ESP) 6 augustus – Warschau (POL) 17 september – Sydney (AUS)