MX World

21/08/2018 18:11 - geplaatst door Stingray

De Zweed Emil Jönrup maakte tijdens de zevende ronde van het EMX125 kampioenschap zijn debuut voor KTM Diga Junior Racing. Net zoals voor Jönrup was Zwitserland voor het hele team een erg wisselvallig weekend. James Scott werkte een sterke tweede reeks af nadat hij pech had in de eerste. Helaas kwam in Frauenfeld ook een eind aan de EMX250 campagne van Miro Sihvonen die zich opnieuw kwetste aan de knie.

Credits: Eric Laurijssen.



Na een knappe prestatie in een bloedheet Lommel trok James Scott met vertrouwen naar Zwitserland. De jonge Nieuw-Zeelander reed verkrampt in de tijdstraining en miste daardoor op een haar na de rechtstreekse kwalificatie. James herstelde zich echter uitstekend in de herkansing. Na een goede start veroverde de #108 KTM Diga Junior Racing rijder na enkele ronden de leiding. Scott won dan ook overtuigend met bijna 19 seconden voorsprong op de Spanjaard Gerard Congost.

Na een slechte start en een aanrijding in de eerste manche was James op achtervolgen aangewezen. Vanop de laatste plaats kon hij weliswaar opklimmen maar door een onstuimige achterligger kwam hij een tweede keer ten val. Hierdoor moest Scott genoegen nemen met de 31ste plaats.
De tweede manche verliep gelukkig veel beter voor de protegee van Ben Townley. Scott startte behoorlijk met een plaatsje in de top-20. Dankzij een goed ritme tikte hij finaal af als achtste, één van zijn betere prestaties van het seizoen. Emil Jönrup was het slachtoffer van de startcrash in de eerste manche, maar vooral de kostbare tijd die verloren ging om zijn motor los te maken, deed de Zweed de das op. Vanop de laatste plaats wist de voormalige Nederlandse kampioen alsnog een een puntje te scoren. De zware modder zorgde voor een ongezien wedstrijdverloop in de herneming. Opnieuw begon Emil door een slechte start aan de wedstrijd met een handicap. Meer dan een 24ste plaats zat er nu niet in.

Voor ex-EMX250 winnaar Miro Sihvonen betekende Frauenfeld-Gachnang het dieptepunt van een uiterst moeilijk 2018 seizoen. Miro zette de 10de tijd neer in zijn tijdstraining maar ook hij ging onderuit bij een valpartij in de openingsreeks. Vervolgens kwam Sihvonen niet in zijn ritme en kwetste zijn knie in de openingsronde. Desondanks kwam Miro nog als 24ste over de meet. Op zondagmorgen bleek echter dat de schade aan zijn knie niet toeliet om deel te nemen aan de tweede manche. Daarmee komt er een voortijdig einde aan het seizoen van de snelle Fin die zich nu zo snel mogelijk zal laten opereren.

Op 15 en 16 september staat KTM Diga Junior Racing aan de start op het TT circuit van Assen voor de laatste EMX125 ronde. James Scott neemt dit weekend deel aan het FIM junior wereldkampioenschap in Horsham, Australië.

James Scott: "Het was een wisselvallig weekend voor mij. Ik kon geen snelle ronde neerzetten in de tijdstraining met als gevolg dat ik de kwalificatie met één plaatsje miste! Gelukkig ging het beter in de herkansing die ik wist te winnen. Moeten we het echt hebben over de eerste manche? Het was één lange lijdensweg, telkens als ik naar voor kwam, gebeurde er weer iets! De tweede manche was veel beter, mijn twaalfde plek in de eindstand was gezien de omstandigheden ook niet slecht. Ik kijk in ieder geval erg uit naar het Junior WK dit weekend!"

Emil Jönrup: "Het was een zwaar weekend met veel pech en heel speciale omstandigheden. Zeker niet de resultaten waarop we hoopten maar we blijven hard werken. Bedankt aan mijn monteur Jonas en het hele KTM Diga Junior Racing Team."

Miro Sihvonen: "Op zondag kon ik mijn knie niet voldoende buigen om op de motor te zitten, daarmee was de beslissing meteen duidelijk. Na alle tegenslagen van dit seizoen ben ik eindelijk tot de conclusie gekomen dat er niets anders op zit dan me voor de vierde en hopelijk laatste keer te laten opereren. Eindelijk heeft de dokter ook begrepen dat dit een noodzaak is. We hadden gedacht dat de knieblessure met de tijd wel zou herstellen, maar bij de laatste ingreep is er iets verkeerd gegaan. Sindsdien was het onmogelijk om degelijk te trainen of te rijden. Dit is zeker niet hoe ik het seizoen had willen afsluiten, maar ik zal er mee moeten leven."