MX World

16/09/2018 21:28 - geplaatst door Stingray

Indrukwekkend als je de Geert Timmer - zo is het toch - tribune helemaal vol ziet zitten. Indrukwekkend was de explosie van applaus toen de winnaars de finish passeerden. Gold Frankrijk tot nog toe als het land met de vurigste supporters, in Assen werden ze moeiteloos verslagen door de Nederlanders. Oranje overheerste in de kleding, in de vuurpotten, in de vlaggen toen Jeffrey Herlings de MXo...........

Howla, we zijn verkeerd verdorie. Dit moet de titel zijn van het verslag voor volgend jaar....... Maar dit gezegd zijnde: alle aangehaalde superlatieven waren vandaag van toepassing in een kolkend Assen. Een Assen waarin Jeffrey Herlings mogelijk de aflossing van de wacht in luidt. Jeffrey Herlings  veroverde in de eerste reeks de wereldtitel in de MXGP. Hij versloeg daarbij over een gans seizoen en ook op zondag de uittredende wereldkampioen Antonio Caïroli. De negenvoudige Italiaanse kampioen was de eerste om Herlings na zijn GP-zege te feliciteren, nadat Antonio  Herlings toch een tijdje, nu ja dat is ook relatief, aan de praat had gehouden. Bravissimo Jeffrey, je brak dit jaar alle records.

Credits: mxgp.com

Thor!

Zowat iedereen, behalve de directe entourage, was er van overtuigd dat de titelstrijd in Assen beslecht zou worden in het voordeel van Herlings. Op zijn eigenste vertrouwde manier liet hij Caïroli  even leiden om hem na twee ronden los voorbij te vliegen voor de VIP-tribunes. Wat volgde was een  ereronde van bijna een half uur lang. Dat maakte dat collega Kees - buiten aan de slag - de tribune al flink had kunnen opzwepen. Toen Herlings het zwart-wit geblokt kreeg was het hek helemaal van de dam. Herlings werd langs alle kanten gefeteerd door de pasjeshouders die op het binnenterrein mochten. Maar op de tribune kolkte het applaus en de sympathie voor de kersverse en eerste Nederlandse wereldkampioen in de MXGP.

In de tweede manche kreeg het kampioenenduel een waardig einde. Terwijl Jeffrey zich  vroeg toch liet betrappen op een foutje was Caïroli ontsnapt. Maar op een autoritaire manier zette Herlings, die wel degelijk de eindzege in gevaar zag komen de achtervolging in. Caïroli bood weerstand, maar reed zich dan vast achter een rijder die hij ging dubbelen. Herlings spoorde binnendoor, won de reeks en de wedstrijd.

Wij buigen uit diep respect voor dit fenomenale seizoen van een jonge atleet. Die werd overigens gefeliciteerd door de minister van sport, en er kwam ook gelijk een telefoontje binnen van koning Willem-Alexander. Kanttekening: gaan ze deze topsporter nu nog kunnen/durven negeren bij het verdelen van de jaarprijzen?

Herlings reed natuurlijk niet alleen met Caïroli. Max Anstie werd derde in de eindstand. De Brit kwam telkens sterk voor de dag op het wedstrijdeinde. In de eerste manche wed hij derde, voor Tim Gajser. die twee waren opgeschoven na een val van Glenn Coldenhoff, die in derde stelling reed. In de tweede reeks volgde Anstie in de slipstream van Herlings die hem passeerde en zag kans om Gasjer in te pakken. Hij joeg vervolgens  vergeefs de hele reeks op Coldenhoff. Die eigenlijk een podium verdiende maar het niet kreeg, wegens Anstie meer punten. Shaun Simpson overtuigde dan weer met twee zesde plaatsen. Onze beste man werd weerom Clement Desalle. werd achtste achter Gauthier Paulin. Hij verliest niet al te veel terrein op Gajser en zou in Imola het brons moeten kunnen vasthouden. Kevin Strijbos zat daar vlak achter en Julien Lieber volgde dan op de elfde plaats. Ook Jeffrey Dewulf pakt wat punten mee in Assen, zeker na die puike veertiende plaats in de slotreeks. Wat we helemaal niet verwacht hadden was dat Nathan Renkens ook nog eens prijs reed. Hij werd negentiende in de slotreeks. U zal één naam missen in dit verslag, namelijk die van Jeremy Van Horebeek. Met koorts in het lijf reed Jeremy nog de veertiende plaats bij mekaar in de kwalificatie. Zijn toestand verergerde nog en Van Horebeek gaf vroeg op in de eerste reeks en bleef definitief aan de kant voor de slotreeks.