MX World

29/10/2018 20:52 - geplaatst door Stingray

Ja ja, het is in Groningen. Ja ja, het is een eind rijden. En toch! Ik durf U garanderen dat in de Eurohallen, achter het Van der Valk hotel in Zuidbroek de beste Europese supercrossers aan de start komen. Zij nemen het op tegen een stelletje Amerikanen. Niet - nog niet - van het kaliber Tomac of Musquin, maar wel vlak daar achter. In Zuidbroek gaan we dit weekeinde op zoek achter de opvolger van Tyler Bowers (King) en Justin Starling (Prins). Starling gaat in elk geval zichzelf niet opvolgen. Hij start dit jaar in de MX1.

Lees alles over de Dutch Masters onder Thor.

De vrijdag hoort toe aan de  'gewone' stervelingen die aan Supercross willen doen. Zowat voor elke leeftijd en niveau bestaat de gelegenheid om hun skills te vertonen op de baan, aangelegd door Freddy Verherstraeten. Het circuit is een echte SX-baan met een voldoende grote lengte over de twee hallen. Het zicht wordt enkel beperkt door een viertal kolommen, dus 90 procent overzicht is heel realistisch. Als toetje komen ook de SX2 en SX1-klassen een demo rijden.

Zaterdag en zondag gaat het dan om de keiharde resultaten. Natuurlijk zijn er enkele nevenreeksen maar de nadruk ligt op de SX2 en de SX1. Starling gaat SX1 rijden. Gareth 'Stankdog' Steinke, de nummer twee van vorig jaar was aangeworven. Maar Gareth blesseerde zich twee weken geleden bij de Red Bull Straight. Dat maakt dat de SX2 helemaal open ligt voor de aanstormende talenten versus gevestigde waarden.

Juline Lebeau miste vorig jaar de top vijf. Ook Adrien Malaval kwam niet sterk voor de dag. Ze willen revanche, bijvoorbeeld een Prinsentitel. Vanuit GB komen Ashley Greedy en Grady Featherstone. Hebben we dan een winnaar? Daar durven we ons geld niet opzetten. In elk geval er zit heel wat pit in de SX2 klasse. Voor de Belgen komen Nolan Cordens en Bo De Clercq aan de start in een deelnemersveld dat 15 nationaliteiten bevat. Misschien verassen de Amerikanen wel. Van der Vegt Kawasaki vond een waardig vervanger voor Steinke en zet Chase Marquier in. Chase is aan zijn derde seizoen bezig in de West Coast en reed afgelopen seizoen best wat finales.

Maar de absolute toppers zitten in de SX1. Met voorop natuurlijk de grote favoriet Tyler Bowers. De liefhebber van een goede bourbon whisky - Woodford Reserve als het kan - reed een berenseizoen in de AMA. Wefr veertiende in de eindstand. Zijn beste resultaat reed Bowers bij mekaar in Seattle waar hij zesde werd in de finale. Vlak achter toppers als Tomac, kampioen Anderson, Musquin, Tickle en Webb. Kan tellen toch?

Bowers is niet bij voorbaat gewonnen. Starling komt over van de SX2. Verder starten nog Nick Schmidt en ex-winnaar Cole Martinez. Maar de Fransen zijn op hun sterkst aanwezig. Eigenelijk ongelooflijk dat ze gewoon aan de start staan in Zuidbroek. Zowat de hele Arenacross.UK armada komt nu mee doen. Deze serie is over het kanaal gereduceerd tot 3 dubbelweekends. Dat maakt dat ze nogal wat weekends niks om handen hebben. Naar Zuidbroek dus. Cédric Soubeyras, FAbien Izoard, Florent Richier, Gregory Aranda, Jason Clermont. Allemaal potentiële winnaars. Charles Lefrancois, Boris Maillard en Jason Clermont rekenen we daar ook bij. En nu we toch bezig zijn, wat te denken van Fin/Rus Harri Kullas? Onderschat vooral ook niet de enige Italiaan, Angelo Pellegrini niet. Dat was in de Arnhem SX toch een van de toprijders achter Gajser, Febvre en Stewart. Wat doen we met de Duitse topper Dennis Ulrich? Er zitten ook een paar Belgen in de pijplijn. Jens Getteman, Jeremy Coen en Heikki Geens komen hun kansen verdedigen. Getteman is zeker bij de snellere rijders, zeker als hij er op blijft zitten. Bovendien zit de komst van SX2-winnaar Steven Mages nog in de pijplijn.

De nadruk ligt in Zuidbroek zeker op de SX. Maar er is ook  gezorgd voor de stille momenten. DJ Willem  pakt gewoon het publiek in met zijn maatwerk. Met een ticket kan je ook vrij het overdekte rennerskwartier bezoeken en bij de vedetten op de foto/selfie gaan. De presentatie is ook Hollands/Belgisch met Kees en Léon.

Maak er gewoon een leuk verlengd weekeinde van en kom naar Zuidbroek!

Hier onder alvast enkele interessante links:

Deelnemers SX2

Deelnemers SX1

Alle info, programma en laatste nieuws op DEZE website.