MX World

08/11/2018 21:10 - geplaatst door Stingray

Yep, met een onderbreking van een jaar staat ZATERDAG 10 NOVEMBER de Red Bull Knock Out wedstrijd weer op de agenda. Op het strand van Scheveningen is het allemaal te doen. Eerder geven we alle Belgische deelnemers al door.

Vandaag in 'a nutshell', alles wat U moet weten over dit grandioos evenement. Sorry gasten, maar op gebied van organiseren en motorsport staan de Hollanders echt wel een trapje hoger. 

Zo telde ik voor de TV-covering alleen maar liefst 81 medewerkers...…… Hoeveel mensen er mee werkten aan de bouw van de baan en alle omkadering er rond... ik durf er niet eens naar schatten. Overigens doet Red Bull niet alles zelf maar huren zij ook personeel in. Zo ben ik zelfs een heel klein radertje in het netwerk op vrijdag en zaterdag.

Klik Thor en lees verder.

Er zijn exact 1000 rijders ingeschreven. Hier en daar zal er wel eentje de griep krijgen , of over een banaan uitschuiven, maar het is indrukwekkend, zeker als je  weet dat in een mum van tijd de startplaatsen vergeven waren. Voor alle deelnemers klik HIER.

Er zin twee wedstrijden. Zaterdag om 9.00 uur is er een race over één uur. In die eerste race moeten de deelnemers twee keer de Joker Loop nemen. Die ligt even voorbij de finish. De detectielus voorkomt alle mogelijkheden tot chipoteren.

De beste 750 mogen dan naar de finale die om 13.30 van start gaat. De aankomst volgorde van de eerste manche bepaalt de startopstelling. In de volgende twee uren moet de Joker Loop 4 x worden aangedaan. Bovendien opent vanaf het tweede uur de geheim gehouden X-Loop. Dit is een stuk vol met wolfijzers en schietgeweren. Hier foutenloos door geraken, ronde na ronde, lijkt een utopie. alhoewel, we zagen in de vorige editie gene enkel foutje bij Herlings.....

Winnaar is die rijder die na het tweede uur als leider wordt afgevlagd.  Net zoals in de Elfstedentocht vergaart de winnaar uiteraard eeuwige roem.

Maar er is meer. Wie de deelnemerslijsten overlopen heeft komt daar een aantal minder bekende namen uit de cross tegen. Dat zijn de mannen die strijden om de WESS, de World Enduro Super Series. Het WES is een combinatie van de Hard Enduro, Klassieke Enduro, Strandcrossen, Cross Country en de Red Bull Hare Scramble. Momenteel zijn zeven van de acht proeven gereden.

Dat waren de Extreme XL in Lagares (Portugal) - winnaar Billy Bolt, de Erzbergrodeo/Red Bull Hare Scramble in Oostenrijk - winnaar Grahem Jarvis,  de Trèfle Lozérien in Frankrijk - winnaar Loïc Larrieu, de Red Bull Romaniacs - winnaar Wade Young,  de Red Bull 111 Megawat in Polen - winnaar opnieuw Wade Young, de Hawkstone Park Cross Country - winnaar Josep Garcia, en de Gottland Grand National, gewonnen door de local Albin Elowson. Er kunnen nog vier rijders WESS-kampioen worden. Billy Bolt is leider voor Manuel Lettenbichler, Josep Garcia en Taddy Blasuziak. Het is niet zeker dat deze mannen in de begingfase een vooraanstaande rol spelen, maar als het moeilijk wordt  gaan we die toch in beeld krijgen..

De favorieten: liggen voor de hand. In afwezigheid van Jeffrey Herlings wil Glenn Coldenhoff op de Standing Construct KTM verder gaan op zijn elan van de MXoN. Torenhoog favorietdus, op twee gevolgd door alle toppers uit de Franse zandcrosscompetitie.. Camille Chapelière was nog onzichtbaar. Milko Potisek won er al eentje. En dan zitten er nog een tros op die eerste te wachten. Waaronder flink wat Belgen. Hopelijk is Axel Van De Sande voldoende hersteld van zijn ziekte om voorin mee te blazen. Hij miste wel de tweede proef.  Yentel Martens won de openingsrit. Het zou wat geven als de zoon van Jacky hier triomfeerde. Of zijn Waalse naamgenoot Daymond. Of die uit de Vlaanders', Jeffrey Dewulf. Het zou zo maar kunnen toch?

Red Bull zou Red Bull niet zijn als ze op het strand niet voor spectaculaire randanimatie zouden zorgen. Er komen demo's van minibikes. Er komt alvast een jet overgevlogen terwijl de wereldkampioen Jeffrey Herlings bij die andere wereldkampioen rally Sebastien Loeb  een ritje gaan maken. Het commentaar tijdens de wedstrijden wordt verzorgd door Kees de Omroeper. RTL (comm. Nelson Valkenburg en Joël Roelants) zend de race 's avonds uit, maar dan moet je denk ik al een satelliet ontvanger hebben. Op Red Bull TV kan je het wel live volgen.

Bovendien: het hele evenement is GRATIS toegankelijk. Je moet er wel bij nemen dat Scheveningen ontzettend druk kan zijn. Parkeren is er nagenoeg onmogelijk in de nabije omgeving. Doe zoals ik: parkeer ergens in de rand en neem uw fiets mee. 

See You in Scheveningen!