MX World

02/12/2018 16:20 - geplaatst door Stingray

Na Berck en Loon-Plâge zijn we Saint-Legèr de Balson toe aan de derde proef voor het Franse Zandakmpioenschap. Voor de start delen Milko Potisek en Yentel Martens de leiding in de stand, met elk één overwinning. Hoe het verliep - een uitgebreid verslag wegens niks anders te doen - leest U onder Thor.

Foto: Junior Bal.

We begonnen op zatedag met een halve Belgische zege. Mathéo Miot, volgend jaar onder de luifel van het KTM Diga Junior Racing Team versloeg in de eerste wedstrijd  Thibault Maupin en Quentin-Marc Prugnieres. Miot reed van start tot finish aan de leiding. Op het eerste zicht twee Belgen met op 5 Matteo Puffet en op 7 Alexandre Bours.Met zin derde zege op rij leidt Mathéo afgetekend het klassement.

Om de zege bij de Quads toe te wijzen was er een juryvergadering nodig. De nobele onbekende  Benoit Beroudiaux werd derde, maar omwille van te veel geluid werd hij gediskwalificeerd. Een beslissing waar heel wat protest op kwam. Men verwijt de organisatie dat ze de grote jongens bevoordelen. De zege ging verdiend naar Antoine Cheurlin die het haalde voor Romain Couprie. Door de diskwalificatie schoven Jeremie Forestier en Oliver Vandendijck op naar de plaatsen drie en vier. Tuur Van Hoof viel weg na 8 ronden en Kelly Verbraeken haalde de eerste doortocht niet.

Een eerste Belgisch succes kwam er op de zondagmorgen. Junior Bal won met een voorsprong van driekwart minuut de wedstrijd bij de Beloften. Hij ging  Tjy Krismann en Quentin-Marc Prugnieres vooraf.

Het grote verhaal zou 2.30 uur duren. 316 deelnemers namen de start met Axel Vandesande als snelste voor Camille Chapelière, de onbekende Dulot, dan Daymond Martens voor Jeffrey Dewulf en alle favorieten die in de top 25 zaten. Het eerste echte ijkpunt was de eerste doortocht na ongeveer 8 minuten. Chapelière leidde voor Dewulf, Yentel Martens, en Red Bull winnaar Nathan Watson op vijf. Vlakbij passeerden ook Potisek (7de) Daymond Martens (8ste) en Petar Petrov (11de). Potisek zou heel snel bij sluiten en leidde na drie ronden voor Dewulf, Daymond Martens en Vandesande. Voor Yentel Martens tekenden zich problemen af; hij passeerde als 29ste. Drie ronden verder kregen we Potisek, Dewulf, Watson, Daymond Martens en Vandesande als leidend vijftal. We denken dat Yentel toen al uit koers was, want genoteerd als 58ste. Een kwartier voor het einde oordeelde Nathan Watson dat het genoeg was voor de tegenstand. Hij nam over voor Potisek en Dewulf. Daymond zat nog vierde, Vandesande zakte naar zeven en Raf Belmans passeerde als 44ste. In dat laatste kwartier zou de top drie niet meer wijzigen. Watson won met ongeveer 2.20 minuut voorsprong op Potisek. Dat bleek de enige die nog in  dezelfde ronde finishte. Potisek wordt de nieuwe leider wordt in de FCS.  Een nette derde en vierde plaats was er voor de Belgen Dewulf en Daymond Martens. Petar Petrof werd vijfde. Vandesande zou achtste worden. Nog een paar opgemerkte namen: Weston winnaar Todd Kellet werd 33ste, vlak voor Kemea crosser Ben Watson. Raf Belmans werd 41ste.