MX World

30/12/2018 22:07 - geplaatst door Stingray

Dag drie van de Brabant SX leert ons dat de locatie uitermate geschikt is voor dit soort werk. Paar honderd meter van de autoweg, vlakbij enkele grote steden en midden in Brabant, toch het kloppend hart van de Nederlandse motorsport. Ruime parking, vlotte toegangscontrole, alles zit er goed. We zagen een hele namiddag fijne sport. En toen we dachten dat de Enduro klasse er voor spek en bonen was bijgehaald, moesten we onze mening bij stellen: spannend joh!

Afijn, u kan het lezen onder Thor terwijl we MXGrietje MXPics van harte bedanken voor de foto's. En de Jim ook natuurlijk.

SX Brabant was ook SX in de breedte. Daarom alle laureaten in de nevenklassen eerst.

65 KW: Anne Legaard.

85 K & G W: Mike Roelfseman.

Dames: Demi Verploegh.

Enduro: Tim Apolle.

SX500: Rinie Van Lilnden.

SX250: Jeroen Bussing.

En dan de verhalen van de grote jongens. In de SX2 finale lag de top vier gelijk vast. Dat had voor een stuk te maken met de sterkte van Calvin Fonvieille, maar ook met de blessure van Kade Walker in een van de reeksen. En met een slechte start die Julien Roussaly en Anthony Bourdon niet konden ombuigen. Of toch in onvoldoende mate. Zo moest Fonvieille enkel in de eerste ronde wat uitkijken. Verschil werd er niet gemaakt, niet door de leider maar ook niet door de achtervolgers. Fonvieille won dus voor Marcus-Lee Soper, Paul Haberland en Hakon Fredriksen. Met een vijfde plaats kon Roussaly de eer niet redden. Nolan Cordens startte als zesde maar zakte na twee ronden wat terug om achtste te worden.

De SX1, gereden over drie manches, werd uiteindelijk gewonnen door Charles Lefrançois, die ook gisteren al zegevierde. Kwa punten was hij dus beter in het rekenen dan Dominique Thury en Ludovic Macler. Overigens, Thury had wel de eerste reeks gewonnen.

Dan kregen we de Superfinale me zowel de SX2 als SX1 er bij. En, het mag gezegd, de buit werd eerlijk verdeeld. We verloren in de start al Florent Richier, die langs de baan belandde met pech. Daarna ging ook Lefrançois er uit. Voorin dicteerde Dominique Thury  wat er moest gebeuren. Thury had enkel in de eerste ronde een aanval moet en afslaan. Roussaly revancheerde zich en beet zich heel even vast in het wiel van de Duitser. Maar die was gewoon de beste in de superfinale. Jack Brunell kon zijn derde plaats niet verzilveren, al reed hij  op een ronde na altijd op die plek. Maar Filip Neugebauer wilde ook schitteren en pakte brons. Ludovic Macler sloot de top vijf af.

De slotsom is dat dit event echt slaagkansen heeft als de beginnersfoutjes worden weggegomd. Bij de profs was er iets te weinig spankracht, omdat de omloop een allemansvriend was. De aangevoerde aarde was ook iets te nat om Freddy Verherstraeten te laten toveren. Bovendien leek de gok op de periode tussen Kerst en Nieuwjaar niet echt de goede. Maar we laten ons vertellen dat de organisatie echt gebeurd door profs, en die zullen daar ongetwijfeld oor naar hebben.