MX World

15/03/2019 15:06 - geplaatst door Stingray

Enduro rijden en een BK: het is een moeilijke zaak. Daarom telde de afgelopen enduro van Holten (NL) mee voor het BK. Wij kregn rapporten binnen van Mathias Van Hoof en debutant Roel Geurts.

Thor!

Credits: Lenders.

We wachten nog op een foto van Roel Geurts.


De start van het nieuwe BK Enduro verliep voor de BETA rijder Mathias Van Hoof met hoogtes en laagtes. De Herentalsenaar werd tweede op minder dan een seconde van de winnaar in de nieuwe Interklasse E2/E3. Een meer dan verdienstelijk resultaat na bijna 4 maanden inactiviteit na zijn sleutelbeenbreuk op het einde van 2018.

Het BK Enduro schoot afgelopen weekend van start in het Nederlandse Holten waar samen met onze Noorderburen om de punten werd gestreden. Nieuw voor 2019 is de prestigeklasse waar de 10 beste rijders van 2018 in samenkomen zonder verschil te maken in de cilinderinhoud. Daarnaast blijft ook de Interklasse bestaan, waar dan E2 en E3 samengevoegd werden tot één ‘zware’ klasse. Het is in deze klasse dat Kempenaar Mathias Van Hoof aanzet en zijn E3 vice kampioenstitel van 2018 verdedigt.

“De winter voorbereidingen verliepen niet zoals gepland door mijn sleutelbeen breuk op het einde van 2018. Daardoor schoof mijn hele voorbereiding met 2 maanden op en kon ik pas voor 3 weken opnieuw beginnen met motorrijden. De focus lag dus op herstel en samen met Sven Verbrugge heb ik sterk aan mijn conditie gewerkt, en dat werp nu zijn vruchten af”.

De start in Holten was daarom ook moeilijk met een paar schuivers in de eerste proeven. Maar Mathias hield de gaskraan open staan in de volgende proeven en reed steeds in de top 10 algemeen en top 3 in zijn klasse. De zeer lange proeven in het Hollandse zand in combinatie met technische stukken tussen de bomen, vergeden veel fysiek maar ook hoogste concentratie van de BETA-rijder. “Na twee van de drie rondes heb ik de voorvork gewisseld en vanaf toen voelde ik me veel beter op de nieuwe 350 viertakt BETA. Een fantastische machine waar ik mee lezen en schrijven kan”, ging Van Hoof verder. De tijden werden in de laatste ronde ook beter en stelselmatig schoof Mathias op in het klassement. Dan gingen de hemelsluizen wagenwijd open en viel de regen en hagel met bakken uit de lucht waardoor het parcours een modderpoel werd en de meeste rijders een beetje van het gas gingen. Niet voor Van Hoof, hoe zwaarder hoe beter en in de laatste 2 proeven reed hij zelfs twee keer een 4de scratch tijd! Toch kwam hij op het einde slechts 66/100 van een seconde te kort voor de overwinning bij de Inters E2/E3.

“Jammer van die paar valpartijen, dat betaal ik cash op het einde en kom ik net iets te kort voor de overwinning.”

Scratch werd Mathias ook 2de bij de Inters en in combinatie met de Prestige werd het een mooie 7de plaats.
Volgende wedstrijd zal het WK in Dahlen (D) zijn waar Mathias zal starten in de nieuwe FIM Open Enduro klasse. De week nadien, op 31 Maart is het de 2de wedstrijd voor het BK in Mettet.

Ook ex-crosser Roel Geurts debuteerde als endurorijder.

Zijn verslag: "Hallo er werd mij gevraagd voor KTM en DAM Racing een verslagje te maken. Afgelopen zaterdag stond de eerste BK proef op programma in holten Nederland. Het is het eerste jaar dat er met een nieuw klassement word gereden. De top 10 rijders van eindstand BK scratch 2018 zijn prestige rijders, al de rest zijn Inter klasse.  Ik behaalde de 6de plaats in de scratch en werd bovendien eerste Inter. Het was mijn allereerste enduro ooit. Ik wist niet wat ik moest verwachten. Ik was vooral bang voor  het systeem. Met de hulp van collega's snapte ik dat na de eerste ronde behoorlijk. Mijn eerste ronde heb ik veel fouten gemaakt met enkele valpartijen. Naarmate de dag vorderde ging het rijden soepeler en kon ik betere tijden zetten. Het seizoen is nog lang dit geeft me de kans om te groeien als enduro rijder. Eerst en vooral wil ik DAM Racing KTM bedanken voor deze mooie kans die ik heb gekregen en daarnaast alle mensen die mij altijd steunen en voor mij klaar staan in weer en wind."