MX World

09/06/2019 18:41 - geplaatst door Stingray

Als het zo door gaat, dan zal het MXGP-veld verschrikkelijk snel slinken. Even vooraf: in Rusland bleven Shaun Simpson, José Butron, Nathan Renkens en Max Nagl afwezig. Tommy Searle kende pech en het team slaagde er niet in het euvel te herstellen. Gelukkig kwamen Jeffrey Herlings en Max Anstie de grid vervoegen. Maar de eerste reeks zou dramatisch verlopen...….. op velerlei vlakken.Zo was er de val van Antonio Cairoli in de kwalificatie. Geen lichamelijk schade (zegt men) maar een gekneusd ego en een slechte startplaats. Ook Desalle beukte op Cairoli in maar beperkte de schade door zesde te worden. Bovendien merkten we gisteren al op dat de omloop snel, heel snel was. Het gemiddelde van de koprijders zat tegen de 62 km per uur aan. De omloop was volgens mijn mening niet goed geprepareerd. Het droge weer zorgde voor korsten en daarop sproeien is om problemen vragen. 

Tim Gajser (HRC Honda), Clement Desalle Monster Energy Kawasaki, Arnaud Thonus (Wilvo Yamaha) en Romain Febvre (Monster energy Yamaha troefden Jeffrey Herlings (Red Bull KTM) af in de start. Cairoli zat hopeloos in de buik van het gelukkig iet al te ruime peloton. Desalle legde na een paar ronden de Kawasaki even op één oor, zodat Tonus, Febvre, Herlings, Jonass en Cldenhoff hem passeerden. Clement herpakte zich en ruimde stelselmatig de een na de ander uit de weg. tot hij aan het wiel van Herlings zat op de vijfde plaats. Bij de jump net voorbij de finish kreeg Desalles' achterwiel een klap op een stopknip en Clement ging holder-de-bolder over de kop. Het eerste nieuws was dat er niks gebroken was maar in het radionieuws op Eén werd gezegd dat hij een breuk aan het been zou hebben opgelopen. Vooraan probeerde Tonus één keer om Gajser te bedreigen, maar de aanval werd afgewimpeld. Even terug naar de 'veldslag'. De eerste reeks was een aaneenschakeling van valpartijen, waar we nu de schade nog niet kunnen overzien. De eerste die er af ging was Evgheny Bobryshev. In wat zijn laatste GP voor een handoperatie zou zijn. Ik denk dat  we de Rus verder mogen vergeten dit seizoen. Dan knalde Paulin van zijn bike. Ging nog even de pits binnen maar met trappen en duwen krijg je geen verbogen motor recht. Paulin kon wel hernemen in reeks twee. En tot slot gingen ook Alessandro Lupino en Artem Guryevn  in mekaar hangen. De Italiaan zagen we ook niet meer terug. Guryev probeerde het in zijn thuiswedstrijd, maar gaf op na enkele ronden. De Belgen dan. Lieber reed een strakke reeks en finishte als zesde. Strijbos (JWR Yamaha) pendelt zowat achter de top tien aan en klokte af als veertiende. Twee plaatsen beter dan Jeremy Van Horebeek (Honda Motoblouz). En Cairoli? Die zag het gebeuren maar kon geen vuist maken. Hij werd anoniem twaalfde en wist dat hij de Red Plate kwijt was.

Een gedecimeerd peloton van 23 man nam de start in de tweede reeks. Een scherpe Standing Construct-rijder, Glenn Coldenhoff leidde in. Goed gevolgd door Gasjer, Tonus, Jeremy Seewer (Monster Energy Yamaha) en Lieber (Monster Energy Kawasaki). Lieber werd meteen gepasseerd door Pauls Jonass (Rockstar Energy Husqvarna). Zes ronden lang reed 'The Hoff' zich de longen uit het lijf. Maar het zou hem zuur opbreken. Want eens Gajser in de spits, kwam de rest ook mee. Moedige Glenn die alles had gegeven in het eerste kwartier werd tiende. Louter door het wegvallen van Coldenhoff schoof zowat iedereen van belang een plaats naar voor. En dan begon Arnaud Tonus aan zijn nummertje door druk te zetten op Gajser. Echt druk. Zoveel druk dat hij zelf bezweek. Hij probeerde vlak voor de 180° U-turn in een minimaal gaatje te prikken. Het kon, maar met de rechter voetsteun prikte hij de verpakking - en dus ook de inhoud - van twee strobalen mee. Val, en boeken toe voor een mogelijk GP-zege van Tonus. Hij werd tweede in de reeks gevolgd door Seewer. Dat zorgde voor twee Zwitsers op het podium, evenwel als flanksteun voor de nieuwe WK-leider Tim Gajser…. Cairoli was nu vierde geworden voor alweer Lieber. Er waren ook punten voor Van Horebeek met zijn twaalfde plaats terwijl Strijbos zestiende werd.

Het zal een week worden van wonden likken. Want de schade zal pas morgen duidelijk worden.Maar we gaan er van uit dat er in Kegums een zachtere baan ligt te wachten.

Credits: Paul Weyten.