MX World

12/08/2019 10:44 - geplaatst door Stingray

We moeten hier niet flauw over doen: de BMB motocrosskalender is dit jaar zwaar aangetast. Gelukkig gooit niet elke organisator de handschoen. We hebben twee zijspan-GP's: eentje gehad en de volgende komt er aan op het einde van de maand. We zagen afgelopen weekend een van de betere MXGP-wedstrijden op de Heeserbergen, voor veel, heel veel volk, waarin de Belgen niet onopgemerkt hun doortocht maakten.

Daarnaast zijn er nog twee monumenten die van geen wijken willen weten. De eerste daarvan krijgen we op Moederkensdag. Op 15 augustus 2019 gaan we met zijn allen, groot en klein, naar de Keiheuvel.

Dat hoort zo!

Voor U als trouwe supporter verandert er niks. Je komt gewoon naar Balen, nu donderdag, en je geniet van wat U wordt aangeboden. Of toch, de start is verlegd. Meer naar achter, zodat die laatste knelpuntbocht er anders uit zal zien. Voor de rest: genieten van de herkansing van de GP die vorige week ons land aan deed. 

Achter de schermen is er ondertussen heel wat gebeurd. De vorige bestuursleden beseften dat het voor hun - veelal gezegende - leeftijd welletjes was geweest. De koppenw erden bij mekaar getoken en de Keiheuvel zal dit jaar starten onder een nieuw bestuur. Daarom, eerst en vooral, dank aan de oude garde, die er in geslaagd zijn om van de Keiheuvel een blijvend succesverhaal te maken. Een dikke mercie, voor die vele jaren...…..

Het nieuwe bestuur, met nog een paar ervaren rotten van het vorige in steun zal niet de revolutie prediken. Ik zegde het al, je gaat er in principe niks van merken. Ook deze mensen wensen we het nodige succes toe.

Maar laat ons eens dieper ingaan op de eerstvolgende 'Keiheuvel' cross.

Herkansing van het WK schreven we. Dat durven we grif zeggen. Zelfs nu de Keiheuvel op een paar dagen voor de MXGP in Imola ligt, zullen er heel wat GP-rijders acte de presence geven. 

In de MX2 zijn dat de Kemea Yamaha factory mannen Jago Geerts en Ben Watson. Jago was afgelopen GP de beste man in koers na wereldkampioen en winnaar Jorge Prado. Maar in de finale werd hem een zilveren plak ontnomen door pech. Ben Watson verzachtte de bittere pil door alsnog een Kemea-man op het podium te zetten. Ook de nummer twee van Lommel, Calvin Vlaanderen komt knallen op de Keiheuvel. Om zich te tonen want de Zuid-Afrikaanse Nederlander dreigt zonder zitje te vallen. Net nu hij in bloedvorm verkeert lijkt hij uit de gratie van HRC, het fabrieksteam van Honda . Nog uit de MX2 of EMX250: Brent Van doninck. Razendsnel in de tijdstraining in Lommel en dan een val, met startverbod van de dokter voor gevolgd. Ondanks het feit dat we zondagmorgen in Lommel een kerngezonde Brent tegen kwamen. Revanche is de beste medicijn voor de Red Moto - Assomotor Honda rijder. Ook te volgen: Cyril Genot. De Voerenaar krijgt steun van het Tanel Leok A1 frisdranken team. Hij beloonde zijn team en zichzelf met een top tien plaats in Lommel. In de EMX250 reed Creymert KTM-rijder Kevin Hörgmo zich eindelijk op het podium. Mark Boot kreeg een kei in het gelaat in Warsage, maar de Zeeuw zal in Balen zijn zandcapaciteiten willen showen tegen de GP-mannen. Dat geldt ook voor de vele VLM-piloten die zich aanboden. Met onder andere Greg Smets, Brent Aerden en Dieter Vromans. Dylan Walsh komt ook en de Nieuw-Zeelander hoopt dat zijn buurman, de Australiër Jed Beaton voldoende herstelde van een blessure. Voor Beaton is het een tet om te zien of hij fit is voor Imola.

MXGP dan. Wereldkampioen Jeffrey Herlings werd gecontracteerd. Hij zit momenteel een voetblessure uit. Mr Herlings wil fit zijn tegen de MXoN over een dikke anderhalve maand. Hij gaf te kennen dat hij toch een aantal wedstrijden als voorbereiding wil rijden. Zoveel zijn er niet meer, vandaar dat KMC Mol hoopt dat 'The Bullet' naar Balen komt.

Maar zelfs zonder Jeffrey tellen we nog een zevental MXGP-toppers achter het starthekken. Kevin Strijbos heeft na Lommel echt wel iets goeds te maken. We hopen dat zijn materiaal nu op orde komt. Jeffrey Dewulf was in Lommel de tweede beste Belg. De Keiheuvel is zijn favoriete baan. Nog eentje die zijn blazoen moet oppoetsen is publiekslieveling Shaun Simpson. Lars Van Berkel, Micha-Boy De Waal en Petar Petrov: op een goeie dag gaan ze lang mee in de subtop. Maar de torenhoge favoriet is natuurlijk Glen Coldenhoff. De Brabander stond in Lommel te blinken tussen WK-leider Tim Gajser en ex-wereldkampioen Romain Febvre. De veteranen Steve Ramon, Ken De Dycker en Nick Triest doen ook mee. Eens zien of ze partij zijn voor de nog actieve rijders zoals Jens Getteman, die te vroeg uit de MXGP-scene verdween. Getteman doet het goed in de ADAC, net zoals Jeremy Delincé. Yentel Martens rijdt min of meer ene thuismatch.

Ook hier veel VLM-ers die hun kans komen wagen. Ze kennen de Keiheuvel, al ligt de baan anders dan met de VLM-cross. Jens Van Meer zal zich als kampioen willen tonen. En de reeksen zijn op maat gesneden van de amateurs.

Een man hebben we wat achterwege gelaten. Nathan Watson! De broer van Ben Watson  komt als groot vraagteken naar de start. Wie 'Le Toucquet' kan winnen zoals hij dit jaar deed, kan ook op de Keiheuvel winnen.

Leuk om weten is dat ook een paar straffe jonge gasten komen mee rijden zoals Liam Everts en  Jarne Bervoets, inderdaad zoontjes van.

Alle praktische en technische informatie over de cross  van de Keiheuvel kan U vinden op DEZE website van KMC Mol.