MX World

29/11/2019 14:01 - geplaatst door Stingray

Het mx seizoen is alweer een aantal weken achter de rug. Doorheen het jaar wordt vaak gesproken over de MX2 of de Inters in het algemeen. Maar op zaterdag tijdens de JMS wedstrijden wordt er ook een pitbike klasse gereden die dit jaar toch een hele speciale kampioen mocht vieren. Maarten Heylen werd er dit jaar kampioen van België. Dat is een feit op zich. Maar voor Maarten zelf toch iets heel speciaal:  hij is MUCO patiënt. Deze longziekte maakt taai slijm aan dat zwaar inwerkt op de ademhaling.

Tekst en foto: MXGrietje.
Lees verder onder Thor.

Kort na zijn geboorte werd er bij Maarten MUCO (Mucoviscidose) vastgesteld. Als Maarten ziek wordt is hij meestal zieker dan een standaard persoon. Zelfs onder normale omstandigheden beleeft hij regelmatig dagen waarop het allemaal wat minder is. Bij warme dagen is hij kortademig omdat er weinig zuurstof in de lucht zit. Ik herinner mij Genk. Maarten haalde de finish maar had heel wat extra zorgen nodig om terug op positieve te komen! Aerosols en medicatie zijn dan ook een dagelijkse must alsook een driemaandelijkse opvolging in het UZ Leuven!
Het seizoen 2019 begon zeer rustig met mooie resultaten zondags bij de junioren waar hij buiten verwachting na de 2de proef voor het BK aan de leiding stond. Sterk want er zaten meerdere kleppers bij. Op zaterdag - op de pitbikes - werden er zeer mooie resultaten neergezet. Vaak zagen we spannende wedstrijden meestal met zijn rechtstreekse concurrent Michael Dehoux! Vaak wisselden ze mekaar af op het hoogste schavotje. 
Toch verliep niet alles vlekkeloos. Zowel Dehoux als Maarten kregen te kampen met blessures! Maarten nam deel aan een clubwedstrijd in Lille en kwam ten val. Hij was ongedeerd maar bij het opstappen op de motor werd hij aangereden. Met een spierscheur was hij enkele weken buiten strijd. Zo verloor hij zijn goede ranking bij de Juniores bij VLM. Hij miste dat hoge ritme maar in de pitbike klasse reikte hij nog steeds naar het podium. De titelstrijd bleef open, omdat ook Dehoux in de lappenmand lag.
Iedere supporter, familie en vrienden stonden de laatste weken te bibberen langs de kant! Zo spannend werden de duels tussen Maarten en Michael. Voor de laatste wedstrijd leidde Maarten met 14 punten op Dehoux. Helaas, de finale werd geannuleerd vanwege het slechte weer. Zo kwam er een vroegtijdig einde aan een mooi duel. 

Bij de junioren heeft Maarten zijn laatste wedstrijden laten vallen zich ten concentreren op de titel bij de pitbikes. Hoe dan ook, het is gewoon heel sterk dat hij de titel kon veroveren, ondanks zijn ziekte. die hem overigens niet belet om ook volgend jaar weer het beste van zichzelf te geven. Dat hij metde MUCO-handicap toch diep wil/kan gaan leverde hem het respect op van heel veel toeschouwers langs de baan. Hij staat er dan ook op hier een bedankje te doen aan zijn sponsors, zijn ouders en schoonouders en in de eerste plaats aan Tamara, die er dag en nacht voor hem is en zijn steun en toeverlaat is!  Verder dankt hij alle fotografen, MSP, chapewerken Verswijfel en schilderbedrijf Van Gorp voor de extra ondersteuning!

En ook U wordt bedankt, tenminste als U op 30 november of 1 december naar zijn (en die van Danny Vervloesem) eetdag komt. Die wordt georganiseerd in het Parochiecentrum van Lille. U kan er onbeperkt opscheppen aan verse soep en een uitgebreid buffet. Reserveren is zelfs niet nodig