MX World

06/08/2020 09:55 - geplaatst door Stingray

Niemand had het blijkbaar zien aankomen, het onthutsende bericht dat Juliën Lieber ging stoppen. We hebben al uitvoerig bericht, een interview gepubliceerd. Maar dit willen we U niet onthouden. Robert Gielis, de ploegleider van de Belgische ploegen in de Toekomstbeker, heeft er een persoonlijke noot over gemaakt. Hij mailde ons het volgende:

"Beste redactie, het was effe schrikken i.v.m. het afscheid Julien Lieber. Maar snap het wel, is al zo dikwijls zwaar gekwetst geweest. Altijd een vriendelijke, beleefde gast geweest dit supergemotiveerd was. Hij reed in 2009 nog voor Team België in de Coupe de l’Avenir 85cc. Ziehier wat foto’s waar Julien op staat (credits: mezelf en Dirk De Coster). Dat jaar won België bij de 85 met Brent Vandoninck, Damon Graulus, Dietger Damiaens, Mathias Plessers en natuurlijk Julien Lieber. Individueel won Damon voor Brent en … Jeremy Seewer. Hierbij vindt u ook nog een verslag dat ik toen maakte voor publicatie in de BMB Newsletter (bestaat ook al lang niet meer). Waa is den tijd ?"

Onder Thor geven we het epistel van Robert en de meegezonden foto's die van hemzelf en van Dirk De Coster afkomstig zijn.Verslag Coupe de l’Avenir 2009

Ter gelegenheid van de motocross te Orp le Grand begin september werd de selectie voor de 2 teams voor de Coupe de l’Avenir bekend gemaakt. Voor de Coupe de l’Avenir werd gekozen voor Nick Triest, Kevin Wouts en Jérémy Delincé. Nick toonde zich meermaals gedurende het GP seizoen en sloot af met de Belgische titel Inters MX2. Jérémy Delincé haalde 2 maal het podium in het EK MX2 en werd vice-kampioen van België achter Nick Triest. Kevin Wouts had een sterk seizoenbegin in de GP’s MX1 waar hij steeds punten scoorde. Een blessure gooide roet in het eten maar hij zou net op tijd klaar geraken voor deelname aan de Coupe de l’Avenir. Bij de 85cc’s noteerden we reeds de derde selectie voor Damon Graulus. Brent Vandoninck, kersvers ADAC kampioen was ook weer van de partij net als Julien Lieber, Mathias Plessers en Dietger Damiaens. Met beide teams werd gemikt op de hoogste podiumtrede.

Op vrijdagavond waren reeds alle teamrijders ter plaatse en werd het circuit aan een eerste inspectie onderworpen. Joël Smets had gezorgd dat de teamtruck van het team voor de motocross der naties ook aanwezig was zodat ons team toch wel wat bekijks had. Zaterdagvoormiddag kwamen al onze rijders probleemloos door de technische keuring. Op de middag werd gestart met de vrije trainingen. Onmiddellijk toonden onze rijders dat ze top waren.

Na de kwalificatietrainingen was reeds één en ander duidelijk. Bij de 85cc’s was Damon Graulus de rapste. De Zwitser Jeremy Seewer was tweede voor Brent Vandoninck. Al onze rijders zaten in de top 10. Bij de ‘groten’ was het duidelijk dat we het daar iets moeilijker gingen krijgen. De pole was voor de Zweed Filip Thuresson voor de Zuid-Afrikaan Shannon Terreblanche en de Fin Harry Kullas. Delincé was beste Belg op een 4de plaats. Ook hier noteerden alle Belgen in de top 10. Als team stonden we er het beste voor zodat we als eerste mochten kiezen wie zondag als eerste naar het starthekken ging rijden.

De zaterdagavond werd het circuit nogmaals bestudeerd door onze rijders, samen met bondscoachYves Devlaminck. De stilaan gekende team-barbecue werd fel gesmaakt door rijders, ouders en begeleiders.

Na de eerste reeks op zondag waren alle positieve geluiden plots weg. Thuresson won de eerste reeks voor Terreblanche, Fura (Fr) en de Iers Greame Irwin. Delincé was 5de voor Kullas en Triest. Wouts was enkele malen ten val gekomen en reeds mooi opgerukt naar de top 10 toen zijn machine de geest gaf. Er mocht niet veel meer mis gaan. Onze 85cc-rijders zetten echter meteen de toon in hun eerste reeks. Graulus won met overmacht de reeks voor de Zwitser Seewer. Brent Vandoninck werd mooi derde. Plessers werd vierde en Damiaens 8ste. Julien Lieber reed een sterke manche. Na een sprong echter brak zijn KTM letterlijk in 2 stukken door. Julien bezeerde zich niet, gelukkig.

De tweede reeks kende Terreblanche als winnaar. Thuresson werd nu 5de na een harde crash. Hij zou in de derde reeks niet meer kunnen aanzetten. Kullas werd nu 2 voor een sterke Nick Triest, gevolgd door Jérémy Delincé. Kevin Wouts werd nu 7de hetgeen ons terug hoop gaf op de team-overwinning. Graulus won ook de 2de reeks van de 85cc’s, nu voor Brent Vandoninck en Seewer.  Lieber werd nu vierde, Plessers 6de en Damiaens 8ste. De eerste eindzege voor team Belgium bij de 85cc’s was een feit. Graulus behaalde de individuele zege voor Vandoninck en Seewer. Schitterend.

Na het succes van de jongsten van het team moesten de groten het nu maar afmaken in de derde reeks. Terreblanche had de reekszege voor het grijpen maar moest aan de kant met een gebroken ketting. Hierdoor kwam Kullas aan de leiding. Delincé nam wel even over, maar Kullas trok toch aan het langste eind. Delincé kwam mooi 2de binnen voor Fura en Triest. Wouts werd 7de. De champagne werd bovengehaald en leeggespoten. België won voor de derde maal op rij de Coupe de l’Avenir. Individueel won de Fin Harri Kullas voor Jérémy Delincé en Richard Fura. Nick Triest viel net van het podium. Op het podium werden we vergezeld door het Finse en het Franse team.

Na afloop werd nog wat nagefeest aan de teamtruck van Team Belgium.

Het zal moeilijk worden om dit succes van beide teams volgend jaar weer te herhalen.

Hierbij wens ik ook de sponsors te bedanken die toelieten om onze teams toch een professionele look en omkadering te kunnen geven:

Wegenbouw Houwelyckx – Sint-Katelijne-Waver - Standing Construct Woningbouw – Geel - Groenten Aertgeerts – O.L.V.Waver - Raes Constructies – Duffel - Stroobants BVBA Sanitair, centrale verwarming – O.L.V.Waver - Maxxsoft BVBA – Sint-Katelijne-Waver - Dakwerken Dieltjens – Schriek - Verelst Aannemingen – Putte - PPS Exhausts – Hoeselt - WLM Design – Mill NL

Speciale dank aan de BMB, aan coach Yves Devlaminck en aan Joël Smets voor het ter beschikking stellen van de Team-Truck, André Vandermaesen (team-afgevaardigde) en MC Haut Pays voor het ter beschikking stellen van de VIP-tent voor onze barbecue.

Verder dank aan allen die een handje toestaken: Ann, Gerda, Elly, Wella, Emely, Magda, Hugo, Flor, Frank, Kevin, Frank, Joël.

Robert GIELIS, Team-Manager.