MX World

27/08/2013 19:05 - geplaatst door Marcel Dirks

Op de prachtige omloop van Matterley Basin vond afgelopen weekend de voorlaatste GP van het seizoen plaats. Met honderden rijders werd het tweede ‘Festival of motocross’ een heus succes. Zowel amateurs als jongeren konden dit weekend net als hun helden op de GP omloop rijden.    Thor it voor het volledige verslag van het Kemea Reytec Team

In de 125cc klasse wou Freek van der Vlist na de tegenvallende wedstrijden van de laatste weken zich opnieuw vooraan handhaven. Freek wist op vrijdag vierde te finishen in de kwalificatiereeks en ging met goeie moed de finale op zondag tegemoet.  In de finale op zondag kregen de rijders een totaal andere omloop voorgeschoteld. Na enkele fikse regenbuien kwam de omloop er verraderlijk bij te liggen en was er slechts 1 goeie lijn. In de start van de finale leek Freek niet onmiddellijk weg te komen en hij ging als laatste door de eerste bocht. Door de staat van de omloop was passeren heel moeilijk. Freek kwam na de eerste ronde als 17e door maar slaagde er dan niet meer in om nog op te schuiven. Hij kwam dan ook als 17e over de finish.   In de MX2 klasse ging het zaterdag mis voor Petar in de pre qualifying sessie. Hij kwam op een grote afsprong te kort en ging hard tegen de vlakte. Hij bezeerde hierbij zijn hand en had enkele brandwonden aan zijn gezicht. In de kwalificatiereeks verbeet hij de pijn en werd hij nog dertiende. Kevin van zijn kant had ‘s morgens de tijd genomen om de omloop te verkennen en hij kwam als 18e over de streep.    Op zondag was de pijn voor Petar amper te harden bij de warm up. Hij kon met moeite zijn stuur vasthouden en ook springen was heel moeilijk. Enkele controles na de warm up bevestigden dat er niks gebroken was en Petar besloot mits het er mits enkele pijnstillers toch op te wagen.    In de eerste manche was het Fors die heel goed uit de startblokken kwam. Hij kwam na 1 ronde als 13e door en schoof al vlug op naar de tiende plaats. Hij reed een dijk van een wedstrijd en lag tot het einde van de wedstrijd in duel voor de negende plaats. Een foutje in de slotfase deed hem het contact verliezen en Kevin kwam mooi als elfde over de streep. Petar startte rond de twintigste positie maar kon door de pijn niet echt aanvallen om terug te keren. Hij wist uiteindelijk wel nog een belangrijk puntje te behalen met de 20e plaats.    In de tweede manche kwamen Kevin en Petar als 16e en 17e door na de eerste ronde. Kevin kwam in de tweede ronde ten val en viel terug naar de 28e plaats. Hij voelde zich echter kiplekker op deze omloop en begon aan een mooie remonte. Hij vond enkele goeie lijnen en kwam uiteindelijk nog als 16e over de finish, goed voor een dertiende plaats in de eindstand en zijn beste resultaat tot hiertoe in de GP’s.  Petar vond ditmaal beter zijn ritme op de omloop en kon nog mooi oprukken naar de elfde plaats, waarmee hij 10 belangrijke punten kon scoren met het oog op het kampioenschap. Hij werd 19e in de eindstand maar verliest in de tussenstand van het WK wel zijn tiende plaats aan Dylan Ferrandis. Hij heeft nu 9 punten achterstand op de tiende plaats.    Petar Petrov : ‘Ik heb echt afgezien in de wedstrijden. Mijn hand deed heel veel pijn maar het was voor mij belangrijk om punten te scoren voor het kampioenschap. Nadat er niks gebroken bleek te zijn probeerde ik de schade te beperken en met pijnstillers zoveel mogelijk punten te behalen. Ik slaagde er nog in om een goeie tweede reeks te rijden en zo heb ik nog een kans om in Lierop die tiende plaats in het kampioenschap terug te pakken.’   Kevin Fors: ‘ Dit is ongetwijfeld mijn nieuwe favoriete omloop! Ik moet zeggen dat ik mij echt geamuseerd heb op deze omloop en ook het rijden ging heel goed. De eerste manche was heel goed en spijtig dat ik in de tweede manche ten val kwam. Ik had opnieuw dicht bij de top 10 kunnen finishen maar uiteindelijk werd het opnieuw een inhaalrace. Ik ben tevreden dat ik nog kon terugkeren naar de 16e plaats. Dit is heel goed voor het vertrouwen en ik kijk er alvast naar uit om in Lierop ook sterk te finishen.   Freek van der Vlist: ‘ Het werd opnieuw een teleurstellend weekend. Vrijdag had ik een goed gevoel tijdens de kwalificaties. Tijdens de finale kwam ik niet weg aan de start en was ik allerlaatste. Ik kon snel opschuiven naar de 17e plaats. Ik reed echter heel verkrampt en kreeg geen goed ritme te pakken. Ik kon niet verder opschuiven en daar ben ik niet tevreden mee. Het leek opnieuw gewoon niet te lukken. Ik weet niet of ik mezelf teveel druk opleg of wat het probleem is. Ik hoop in het zand van Lierop opnieuw zoals in het begin van het seizoen kan meestrijden voor het podium. Ik zal me er alvast 200% voor inzetten.     Foto's 'CDS'