MX World

02/04/2013 05:56 - geplaatst door Marcel Dirks

Jelle Grade wint in Duinkerkse zandbak!
In het Franse Duinkerke stond de eerste van normaal 7 wedstrijden voor het IMBA Kampioenschap op het programma. De Belgen waren maar met vier piloten afgereisd naar hun buurland. Tijdens de trainingen moesten ze het zonder transponder doen want er was geen transponderlus aanwezig maar al tijdens de twee trainingen was duidelijk te zien wie er snelle rondjes neerzetten. Het waren onze Belgen Jelle Grade, Vincent Collet, Wietse Brackman en de Nederlanders Jeroen De Groot en Davey Janssen. Opvallend was dat de grootste concurrent van de voorbije jaren Frank Jansen-Teitz niet op de deelnemerslijst stond. Kort na de officiele landenvoorstelling was het tijd voor de eerste manche. De piloten waren niet zo blij met een totaal gevlakt circuit dat er zo wel snel bij lag. Thor it voor een volledig verslag van Carine

1é Manche
Bij de start van de eerste manche zagen we als snelste uit de startblokken komen, de Nederlander Jeroen De Groot gevolgd door onze Belgen Vincent Collet en Jelle Grade de Engelsman Lee Dunham en Wietse Brackman.
Het was duidelijk een Belgisch-Nederlands onderonsje vooraan op uitzondering van Dunham. De Groot draaide zijn gashendel flink open. Grade twijfelde geen seconde en ging onze kampioen Collet voorbij zodat De Groot niet het hazenpad kon nemen. In de tweede ronde is Brackman doorgestoten naar de derde plaats . Grade maakt een kleine schuiver en word door Brackman naar de derde plaats verwezen. Ondertussen weet Jeroen De Groot zijn leidingsplaats stevig in handen te houden. Maar halverwege de wedstrijd komt ook hij ten val en zo komt onze langenoot Wietse Brackman aan de leiding met Grade aan zijn achterwiel. De Groot heeft door zijn valpartij twee plaatsen moeten prijsgeven en zit op de derde plaats. Deze drie rijders hebben een grote voorsprong opgebouwd op de rest van het deelnemersveld. De vierde en vijfde plaats worden ingenomen door de Nederelanders Davey Janssen en Jarno Verhorevoort. Onze eigen Vincent Collet heeft meerdere plaatsen moeten prijs geven en vinden wij op de tiende positie. Ondertussen zien we vooraan een schitterend duel tussen Brackman en Grade. Ze gaan op meerdere plaatsen zij aan zij over het circuit. Ondertussen zijn ze ook al rijders aan het dubbelen en is het uitkijken geblazen. Als Grade een aanval inzet op Brackman gaat hij buitenom terwijl Brackman de binnenkant neemt en gehinderd word door twee achterblijvers die met elkaar in aanraking waren gekomen en ook Brackman komt ten val. Grade is de nieuwe leider, ook De Groot is de gevallen Brackman gepasseert maar Brackman zit nog mooi derde. Grade kan onbedreigd de twee laatste ronden afwerken om dan als winnaar afgevlagd te worden voor De Groot en Brackman. Janssen werd vierde en Kaussen vijfde. Collet werd tiende . Jelle Wijns kende koppelingsproblemen en kwam rond de 22é plaats over de finish.
 
2é Manche
Kwart over drie was het tijd voor de tweede manche amper tijd om wat te rusten begeven de rijders zich naar het starthek voor hun tweede manche. Grade krijgt de leiderstrui aangemeten voor de tweede manche.  Bij het vallen van het starthek komt Wietse Brackman  het best tevoorschijn uit het startgebeuren gevolgd door De Groot en Grade. Ook nu weer zit Janssen mee vooraan. Collet zit in vijfde stelling gevolgd door Verhorevoort. De drie koplopers razen over het circuit en het is Grade die in de tweede ronde de leiding voor zijn rekening neemt. Zijn landgenoot Brackman volgt in tweede stelling en De Groot sluit de top drie af. De eerst volgende ronden is er weinig verandering in de top tien. Halverwege de wedstrijd zien we De Groot terug op de tweede plaats. Brackman neemt de derde plaats in voor Collet en de Nederlanders Janssen en Verhorevoort die goed hun mannetje staan in het Duinkerkse zand. Grade schrijft ook de tweede manche op zijn naam en voort nog een kunstje op voor zijn aanwezige fans. De Groot word tweede voor Brackman ,Collet en Janssen. Jelle Wijns werd 13é.
 
3é Manche
Om klokslag vijf uur stonden de motoren weer klaar voor de derde manche. Bij het vallen van het starthek ging wederom Brackman als snelste de eerste bocht door.  Collet zat op de vijfde plaats gzevolgd door Grade op de zesde positie. Deze twee wisten meteen door te stoten naar de tweede en derde plaats. Drie Belgen op kop maar lang duurde deze vreugde niet want nog in de eerste ronde komt Grade ten val en gaat als voorlaatste weer van start met een enorme achterstand. Iedereen denkt op dat moment dat hij de overwinning wel kan vergeten maar Grade heeft niets te verliezen en is vast besloten er alles uit te halen wat erin zit. Vooraan zijn het onze twee andere landgenoten Brackman en Collet die de wedstrijd domineren.  Janssen bemand de derde plaats voor Kaussen en Verhorevoort. De Groot had ook geen goede start genomen en zagen we op de twaalfde plaats doorkomen. Vooraan zagen we nog spannende momenten tussen Brackman en Collet maar Brackman hield de touwtjes strak in handen en gaf geen krimp als Collet wat dichter in zijn buurt kwam. In de tweede ronde kwam Grade als 20e door zijn supporters moedigden hem luidkeels aan. Terwijl onze twee andere Belgen vooraan het beste van zich zelf gaven leek het of Gradezijn vleugels had uit geslagen en maakte in één ronde tijd acht plaatsen goed. Eénmal de top tien bereikt was het voor Grade iets moeilijker om zijn tegenstanders te passeren. Met nog drie ronden te gaan stond hij nog voor een zware klus.  Janssen komt ten val en moet vele plaatsen inleveren. Kaussen komt op de derde plaats. Verhorevoort vinden we op vier en op vijf  Munchhofen.  Grade zet een aanval in op Bouwmeester en neemt hem te grazen. Maar door een foutje van een voorganger moet Gradezijn plaats weer prijsgeven.  Hij zit nu op de zevende plaats met nog één ronde te gaan. Als Brackman en Collet worden afgevlagd als winnaar en tweede man in wedstrijd begeeft Grade zich nog in een bloedstollende ronde. Hij komt van de achterzijde van het circuit in zesde positie en kleeft aan het achterwiel van De Groot. Het is een spannende slotfase die in het voordeel uitvalt voor De Groot die vijfde word en Grade zesde.
 
Het werd tellen geblazen. Grade wint de eerste IMBA wedstrijd van het seizoen met 163 punten voor Brackman die 160 punten liet noteren. De Groot vervolledigde het podium. Collet werd vierde.
Op de kalender staat Tjechie voor de volgende wedstrijd maar wegens omstandigheden kan deze misschien niet doorgaan.