MX World

08/12/2012 11:42 - geplaatst door Marcel Dirks

Kerstmis 2012 wordt voor Joel Roelants een andere Kerstmis als anders... De Grobbendonkenaar die deze winter de overstap maakt naar het Monster Energy Yamaha factory Team (MX1) zal dan immers voor de eerste keer terug op de motor kruipen na zijn heupoperatie die ook nog eens wat complicaties met zich meebracht. Roelants zal als newbie in zowel de MX1-klasse als in het Monster Energy Yamaha-team Steven Frossard naast zich krijgen bij Yamaha en hopelijk kunnen zij het team terugbrengen waar het hoort, aan de top!

Hoog tijd voor een gesprek met Joel, Thor it!

  Joël, vanzelfsprekende vraag: hoe voel je je en hoe is het om terug met de motor te kunnen gaan rijden?
JR: Goed hé, ik heb vorige donderdag een conditietest gedaan en mijn niveau was echt goed, ik was blij om dat te horen. Ik heb op dit moment ongeveer 65% van mijn kracht terug in mijn been en werk eraan om dat de komende weken nog op te bouwen. Ik heb veel met mijn bovenlichaam getraind wat erg belangrijk is op dit moment naar de voorbereiding van 2013. Ik zal voortaan op een 450 rijden dus is kracht de sleutel. Alle uren die je nu in je training steekt zal zich verlonen als het seizoen van start gaat en ik kijk er echt naaruit om weer terug te kunnen rijden, ik ben een hele tijd out geweest!   Dus je moet nog even wachten? JR: Ja, nog enkele weken. 25 December is de dag dat ik voorzien heb. Dat is de datum dat ik verwacht dat ik opnieuw klaar ben om weer op de motor te zitten. Op eerste kersdag zal ik ergens in een camper zitten en als het licht wordt zal ik op de motor zitten!   Wat zal je tot die tijd nog uitrichten? JR: Ik heb een kleine fitness-ruimte bij me thuis met alle toestellen die ik nodig heb, ik ben daar vijf keer per week in terug te vinden. Elke dag zit ik op de fiets, mountainbike of cyclocross, ik zit dus zeker niet stil. Het weer is momenteel nog goed, op dit moment is het droog dus zal ik ook nog wel wat werk verrichten op mijn pitbike-parcour.   Je zal wel erg gemotiveerd zijn om terug te gaan rijden? JR: Zeker en vast. Het was al leuk om deze foto's te maken met de teamkleding enzo maar mijn geduld wordt zo wel erg op de proef gesteld.   Heb je al met het team gepraat over het testen van de Yamaha en hoe je de motor graag had afgesteld? JR: We hebben al plannen gemaakt maar we hadden nog geen diepgaand gesprek over de motor. Ik zal eerst wat uren moeten rijden om gewend te geraken aan de motor voordat we echt naar setup kunnen werken. Ik kan wel zeggen hoe ik de motor ongeveer wil hebben maar ik kan zoveel meer informatie geven als ik pas wat snelle ronden heb neergezet. Zoals ik al zei zal ik eind van de maand beginnen, ik denk dat dat Duinkerke ofzo zal zijn en in januari hebben een volledige maand testwerk gepland in Sardinië, daar kijk ik echt naaruit.    Als laatste, wat is jou mening over het feit dat de MX1 en MX2 samen gaan rijden in de overzeese Gp's en mogelijk in 2014 elke tweede reeks?
JR: Als je op een MX1-motor zit zal het niet zo'n probleem zijn, als je al een goede start pakt zal het voor de MX2-jongens moeilijk zijn om in te halen. Als ze je inhalen is het echt omdat ze een goede dag zouden hebben maar ik denk niet dat dat veel zal gebeuren. Voor de overzeese GP's zou het wel kunnen werken om een voller starthek te krijgen maar voor het overgrote deel is het niet nodig. Als we het zo moeten doen zullen we ons er aan moeten aanpassen.