MX World

16/07/2012 11:12 - geplaatst door Marcel Dirks

Jens Getteman scoort eerste WK top 10 voor MSF-Topsport Vlaanderen!!!
Bemoedigend wederoptreden D Graulus in EK. Cyril Genot was in het Nederlandse Boekel voor het International Youth weekend en werd op zondag in beide reeksen 3e Thor it voor meer info.

Zaterdag 14 juli  (bewolt, af en toe een bui 19°C)
vrije training EMX 250: Damon’s geplande wederoptreden in Kester na zijn sleutelbeen operatie, viel aldaar letterlijk en figuurlijk in het water. Deze GP in de voormalige Sovjetunie betekende dus zijn rentree in competitie. Al snel bleek dat hij weinig aan snelheid had ingeboet en zette de 9e tijd (op 39) op de klok, ondanks een wat nerveus aanvoelende achtervering.
Tijdtraining EMX 250 : de kleine aanpassingen aan het verend gedeelte v d motor wierpen zijn vruchten af. Damon voelde zich zekerder op de motor en mag straks als 6e zijn plaats aan het starthek kiezen voor de 1e manche v deze 2e GP tellende voor het Europees kampioenschap 250cc.
1e reeks EMX 250: Het daarstraks getankte vertrouwen voldeed niet om heelhuids uit de startschermutselingen te komen … als allerlaatste en met een straat achterstand kon DG weer de baan op voor een inhaalrace. Hij reed een evenwichtige wedstrijd met regelmatige rondetijden die uiteindelijk toch nog 5 punten opleverde. De moeite was niet voor niets geweest maar het was duidelijk dat er meer in zat en dat het opdoen van wedstrijdritme uiteindelijk de belangrijkste boodschap v deze reeks was.
Vrije training wk mx2: de “hersenspoeling” die we Jens hebben gegeven na de GP in Bastogne krijgt na Zweden ook hier op Letse bodem een positief vervolg. Hij rijdt vrank en vrij, geeft blijk v zelfvertrouwen en dicht langzaam de kloof met de (sub)toppers. Zijn 12e chrono kan alleen maar zijn zelfvertrouwen nog versterken.
Pre kwalificatie training wk mx2: op de flow v zijn vrije training probeert Jens nog te verdapperen maar dat resulteert in te fel pushen en dus tragere ipv snellere rondetijden. Elke ronde maakt hij wel ergens een foutje waardoor hij tevreden moet zijn met de 18e tijd. Step by step Jens!
Kwalificatie reeks wk mx2: Weer met de voetjes op de grond zet Jens zijn beste kwalificatie resultaat v h seizoen neer: 13e maakt ons hoopvol voor de wedstrijd.
Zondag 10 juni (wisselvallig, af en toe zon afgewisseld met hevige buien 19°C)
2e reeks EMX 250: Vertrouwen puttend uit de snelheid van zijn eerste reeks lukt Damon een onvervalste holeshot!! In de eerste bocht zet hij zijn zelfvertrouwen nog meer in de verf door zijn elleboog proper voor die van kampioenschapsleider Pocock te plaatsen als die denkt nog even binnendoor te draaien … mooi niet dus. Verderop in de eerste ronde moet Damon wel zijn meerdere erkennen in de rosse Ier maar de 2e plaats houdt hij vast voor ca 10’ tot zijn motor plots afslaat en slecht weer start waardoor hij de reeks strandt op plaats 9! Al bij al nog een bevredigend resultaat voor een heroptreden maar we onthouden vooral dat hij de snelheid heeft om top 5 te rijden!
1e reeks wk mx2: de 13e startpositie opende perspectieven op een eventuele eerste top 15 uit JG zijn carriëre. Hij heeft een goede ‘jump’ uit het starthek, stuurt heel alert in de eerste bocht en in bocht twee passeert waarempel als 9e. De eerste ronde moet hij 2 plaatsen prijsgeven maar houdt daarna zijn 11e plaats vast voor ca 25’ wedstrijd! Naar het einde toe speelt hij wijselijk op safe en scoort effectief de stiekem verhoopte top 15 met een 13e plaats!!
2e reeks wk mx2: als coach was ik een beetje bang dat Jens de tweede reeks te zelfzeker zou worden en heb hem dat dan ook duidelijk diets gemaakt. Zijn weekend was totnogtoe bijzonder geslaagd en dan is het voor zo’n onervaren jongen geen schande om eventueel zo’n fout te maken maar coaches zijn er om op die addertjes te wijzen. Een half uur voor de reeks gaan de Letse hemelsluizen bovendien helemaal open … niet meteen iets waar Jens rouwig om was … elke gek zijn gebrek nietwaar.  Hij start niet buitengewoon en halverwege de eerste ronde ploetert hij als 18e door het modderinferno. Wat Jens de daarop volgende 2 ronden presteert, illustreert nogmaals zijn goede vormpeil en ook zijn voorliefde voor deze omstandigheden. Hij “zwemt” namelijk in sneltreinvaart naar plaats 9 !?! In het midden van de race moet hij die inspanning begrijpelijkerwijs bekopen en geeft een paar plaatsjes prijs. Maar hij houdt het kopje er bij, in tegenstelling tot sommige van zijn tegenstanders, en een sterk wedstrijdeinde leveren een onverhoopte maar verdiende 8e plaats op!!! Samen ook goed voor zijn eerste top 10 algemeen (10e). Hij heeft nu blijkbaar echt wel begrepen dat het enige geheim in de sport hard werken is … voor zover je dat een geheim kan noemen natuurlijk ;-) Volgende GP aanstaande weekend in Semigorje, Rusland. JS#3