MX World

30/04/2012 18:57 - geplaatst door Marcel Dirks

Afgelopen zaterdag nacht werd in de United States of Amerika de voorlaatste wedstrijd van het Amerikaanse supercross kampioenschap verreden in Salt Lake City. Waar het de voorgaande jaren steeds regende of sneeuwde was het dit jaar een zonnige maar koude lente avond. Ideaal dus voor wat supercross! Klik op Thor en lees wat er gebeurde!

2012 AMA 250 Western Regional Supercross Lites Ronde 16 Salt Lake City 2012 AMA 450 Supercross Ronde 16 Salt Lake City SPOILER Red Bull KTM's Ryan Dungey veroverde zijn derde Monster Energy AMA Supercross, een FIM World Championship, overwinning van het seizoen in het Rice-Eccles Stadium en dat voor 40.548 uitzinnige fans die de koude trotseerde. Die zelfde fans zagen ook , GEICO Honda's Eli Tomac zijn vierde Main Event van het jaar pakken en onderweg naar dat vierde main event nam de jongeman uit Colorado zijn eerste westerse regionale Supercross Lites titel van zijn carrière. Maar dan nu terug naar de Supercross klasse waarin Toyota / Yamaha / JGRMX 's Davi Millsaps perfect startte door het winnen van de Nuclear Cowboyz ® Holeshot Award. Ryan Dungey zat meteen op zijn wiel maar daar kwam snel verandering in want de KTM rijder werd voorbij gesneld door Jake Weimer voor de tweede stek. Dungey viel Weimer dan aan in de achtste ronde en vestigde zich zo terug op de tweede plaats maar nog in dezelfde ronde antwoordde Weimer terug en hij werkte Ryan Dungey tegen de grond tijdens de passeerbeweging. Dungey hervatte snel de wedstrijd op de derde plaats en kwam even op adem voordat hij de jacht op de “boosdoener” Jake Weimer inzette en het duurde dan ook maar enkele ronden voordat hij die te pakken had. Ryan Dungey schoof zo op naar de tweede plaats en de honger van de voormalig supercross kampioen was nog niet gestild want hij bleef ronde na ronde snelle tijden draaien. Hij naderden dan ook met rassenschrede op Davi Millsaps, en toen deze aan het einde van ronde 19 even vast zat achter Matt Goerke nam Ryan Dungey de leiding en reed deze naar de overwinning. Millsaps werd knap tweede en Weimer eindigde als derde. "Het was geweldig racen vanavond, en ik heb echt diep moeten gaan", zei Dungey. "Ik had de pass van Weimer niet zien aankomen en dat was mijn schuld. Mijn voorwiel raakte een hooi blok in de hoek en ik ging tegen de grond. Mijn focus was vanaf dan om hem terug in te halen en dat heb ik gedaan. Ik had een moeilijke middenstuk van het seizoen gekend, en ik wist dat ik de snelheid had vanavond. Ik moest gewoon geduldig zijn. " Millsaps 'zoektocht naar het behoud van de twee positie in het Supercross klassement begon in zijn heat race toen hij de snelste tijd neerzette op weg naar de overwinning in de acht ronden tellende race. Hij heeft nu zeven punten voorsprong op Justin Brayton. Bij de West Coast Lites jongens zagen we Rockstar Energy Racing Suzuki's Jason Anderson de nucleaire Cowboyz Holeshot Award winnen met Wil Hahn en zijn teamgenoot Martin Davalos net achter hem. In de eerste ronde zagen we Marvin Musquin naar de tweede op schrijven terwijl Monster Energy / Pro Circuit / Kawasaki 's Dean Wilson op zijn beurt weer derde plaats naar zich toe trok. Maar lang bleef Dean Wilson niet op die derde plaats zitten want Deano maakte in geen tijd een move op Musquin en na Wilson zag Musquin ook Tomac voorbij gaan en zo zakte de Fransman weg naar de vierde plek en klom een niet zo goed gestarte Eli Tomac op naar de derde plaats. Na Musquin was Wilson het nieuwe doel van Tomac, Eli Tomac zette de Canadese Schot enkele ronden onder druk en maakte in ronde acht de pas voor de tweede plek. Het duurde daarna niet lang voor Tomac Anderson’s voorbij reed en daarmee naar zijn vierde overwinning van het seizoen snelde. Een dramatische wending gebeurde in ronde tien toen Wilson, die in de wedstrijd van vanavond in kwam met vier punten achter op Tomac, een enorme crash had die hem dwong om uit de race te stappen. Als gevolg hiervan scoorde Tomac genoeg punten om het kampioenschap binnen te rijven. Anderson en Davalos namen beide op hun beurt hun beste resultaten in hun carrière met een respectievelijke tweede en derde plek. "Het was geweldig om de avond af te sluiten met een race win en het west coast kampioenschap!", zei Tomac. "Dat was echt goede racing vanavond. Vanaf het starthek werd ik wat rond gestampt en dat zorgde voor een mindere start maar ik was in staat om langzaam alle jongens in te halen. Ik deed mijn best om niets dom te doen. Dat was de beste manier om het te doen. " De laatste race van de 2012 Monster Energy Supercross Kampioenschap vindt plaats volgende zaterdag 5 mei in het Sam Boyd Stadium in Las Vegas. Supercross Klasse - Uitslag Salt Lake City Supercross Klasse - Stand na Salt Lake City 1. Ryan Dungey, Belle Plaine, Minn., KTM