MX World

24/04/2012 18:38 - geplaatst door Marcel Dirks

Dit weekend staat de openingswedstrijd van het IMBA kampioenschap op de kalender die zal plaats vinden in het Belgische Vollezele. Daarna volgen nog 6 wedstrijden in diverse Europese landen. Hoog tijd dus voor een gesprek met de IMBA kampioen van 2011… Jelle Grade. Thor it

MX World :   Zondag gaat het IMBA kampioenschap van start , wat zijn je doelstellingen daarin?
Jelle Grade : Mijn doelstelling is zoals elk jaar weer opnieuw in elk kampioenschap gewoon zonder kwetsuren zo hoog mogelijk te eindigen en hopelijk de titel terug binnen te halen. MX World : Er is nogal wat te doen geweest rond de IMBA wedstrijd in Belgie dat ze wel of niet plaats zou vinden, had jij het jammer gevonden als Belgie niet meer zou deelgenomen hebben?
Jelle Grade : Ja daar is inderdaad een hele heisa over geweest en uiteraard zou ik het erg vinden omdat we vorig jaar ook al geen thuiswedstrijd gereden hebben, alhoewel we bij de Nederlanders toch ook wel wat thuis waren, zeker met al die Nederlandse supporters. MX World :  Wie zie je als je naaste concurrenten en wie vertegenwoordigen ons Belgenland?
Jelle Grade : Ik denk de concurrenten van vorig jaar die er zeker weer zullen bij zijn, Vincent Collet zou dit jaar alles IMBA wedstrijden meerijden, dus die zie ik zeker en vast als een grote concurrent ook Sven Wouters is aan een sterk seizoen bezig en die zie ik ook wel hoog eindigen.  Van de concurrerende landen denk ik dat Lee Dunham ook sterk uit de hoek gaat komen. De deelnemende Belgen zijn Vincent Collet, Jelle Wijns , Bart Hoolands ,Tommy Ceulemans, Jilani Cambré , Sven Wouters en ik zelf . In eigen land mag er een zevende rijder deelnemen en dat is Kenny Jansens. MX World : Heb je je ook gericht op de BK titel?
Jelle Grade :  Ja de BK titel is zeker zo belangrijk als de IMBA titel, vorig jaar heb ik me daar minder op toegelegd doordat ik meer op de IMBA gefocust was omdat dat de enige amateurs titel was die ik nog niet had, maar dit jaar ga ik zeker zo hard voor BK als IMBA. Er is enkel één probleem en dat is dat er een BK proef samenvalt met een IMBA wedstrijd en dat is wel jammer. Het zou leuk zijn als VLM dat nog zou willen aanpassen dat moet makkelijk te doen zijn. MX World : 2012 is een totale verandering voor u op mx gebied. Je veranderde niet alleen van team maar ook van motor . Vertel ons hier eens wat meer over?
Jelle Grade :  Inderdaad we zijn dit jaar met KTM Racing Center in zee gegaan. Na dat  we gaan testen zijn met de KTM die mij meteen zeer goed lag. Het enige wat nog wat ontbrak was het testwerk en afstellen van de bike naar mijn behoeften en ook het trainen met de 350cc, het is toch een heel ander rijden dan de 450cc en dat vraagt toch wel wat aanpassing, maar het begint allemaal vlot te draaien. MX World : Je reed jaren voor Betemo was het tijd voor iets nieuws?
Jelle Grade : Ik ben de mensen van Betemo nog steeds zeer dankbaar wat ze voor mij steeds hebben gedaan al die jaren, we zijn ook als vrienden uit elkaar gegaan. Ik voelde me goed op de KTM en dan heb ik  samen met enkele persoonlijke sponsors besloten dat we beter op ons eigen gingen rijden. MX World : Verliep de overstap naar de KTM 350cc vlot? En ben je ondertussen gewend aan de lichtere machine, ga je niet onder moeten doen tegen de zware 450 cc machines ?
Jelle Grade :  Het was een hele aanpassing, omdat het tenslotte toch 100cc minder is en toch een heel andere rijstijl nodig heeft, maar het begint allemaal goed te vlotten door het nodige testwerk dat wij hebben gedaan. Er zullen circuits bij zijn waar ik er voordeel mee heb en er zullen er bij zijn waar ik nadeel heb, maar ik denk grote deels van de circuits in de VLM-rangen ga ik er wel voordeel mee hebben. MX World : In 2011 pakte je de IMBA titel beschrijf eens wat voor gevoel dat gaf?
Jelle Grade : Dat was een leuke ervaring.  In 2004 stond ik aan de leiding en zou ik als alles meezat de jongste IMBA kampioen ooit geweest zijn, maar door de nodige pech ben ik toen op een 3de plaats gestrand. Ik was er dus vorig jaar echt op gebrand om die titel eens te kunnen meepakken naar huis, in Wholen de eerste IMBA wedstrijd ging het in de derde reeks echter fout en ben ik begonnen met een achterstand van 40 punten, naar gelang het kampioenschap vorderde kwam ik elke keer korter en korter, dus was het zeker een geslaagd gevoel om die titel  op het einde toch nog binnen te halen . MX World :  Welke was je mooiste titel ooit en waarom?
Jelle Grade : De mooiste titel is nog steeds de FAM titel in 2006 te Grobbendonk… Als je op de link naar dit filmpje klikt zegt dit wel genoeg denk ik.         http://www.youtube.com/watch?v=ujXJmLls4qc       MX World :  Waar zou je nog aan willen werken of verbeteren ?
Jelle Grade :  Ik denk dat er aan alles nog kan gewerkt worden, maar ik begin bij de oude garde te horen, dus veel zal er niet meer te  verbeteren zijn vrees ik. Jelle Grade : Ik wil langs deze weg mijn sponsors bedanken , mijn ma en de Jokke , mijn vriendin, mijn trainer Frans , mijn mekaniekers Mark en Eric en al mijn trouwe supporters . Jelle bedankt voor de gezellige babbel MX World wenst u veel succes .