MX World

22/05/2018 12:48 - geplaatst door Stingray

De (top)motocross zit in België in zwaar weer. Wie dat ontkent is een paar jaar van de wereld geweest. Dan kan je een aantal dingen doen. Bij de pakken blijven zitten, en wachten tot je kopje onder gaat. Of de schouders er onder zetten en met nieuwe initiatieven de zaak vlot proberen te krijgen. Dat is de optie waarvoor AMC De Toekomst Dworp kiest: de vlucht vooruit.


Nu was/is de organisatie van Kester altijd al een topper op de kalender. Maar dan bleek plotseling het machtige circuit verkocht/verkwanseld en moest er uitgeweken worden. Het eerste alternatief was leuk. Prima baan, maar het was eenmalig, wegens te veel eigenaars die op een lijn moesten komen. Vorig jaar verkreeg de club een nieuw terrein. Helemaal Vlaams-Brabants. Breed, glooiend, niveauverschillen, beenharde ondergrond. De wedstrijd van vorig jaar, onder wisselvallig weer bewees dat dit circuit tot grootse motorsport in staat was. Zodanig zelfs dat AMC De Toekomst de baan liet homologeren voor een Zijspan GP. Vorig jaar was de baan iets te lang, wat vaak voor uitgesponenn wedstrijden zorgden. Maar we zijn er zeker van dat de mannen rond Ivan Vogeleer hun lessen hebben geleerd.

Over zijspannen gesproken: de baan in de Wijngaardbossstraat is zowat perfect voor driewielers. Probleem: de BMB telt slechts een acht vergunninghouders. Maar nu zit het de club mee. Zowel VMCF en VLM hebben die dag geen wedstrijd. Er werd overeen gekomen dat piloten uit beide federaties startgelegenheid krijgen op basis van hun amateurlicentie. Dat gaat vooral voor de ‘karren’ voor een ruim deelnemersveld zorgen. Vast staat dat de WK-leiders Marvin Vanluchene en Ben van den Bogaart in topvorm verkeren in . Ook Dierckens-Rostingt bevestigden al net als de Nederlander Julian Veldman met zijn Belgische co-piloot Glenn Janssens. Op dinsdagmiddag waren er exact 30 zijspannen die hun deelname bevestigden. Dat wordt dus een prima oefengalop, al zijn er toch een achttal spannen die zich dubbel gaan plooien voor de Belgische titel.

Voor de toprijders zijn er drie reeksen voorzien: 2 in hun gewone schema en rechtstreeks finale voor het Kampioenschap van Vlaandren. Voor deze superfinale finale mogen de 20 besten uit de eindstand van de 250 en 500 cc oplijsten. En er komt schoon volk naar Gooik.

In de MX2 bijvoorbeeld krijgen we Micha-Boy De Waal, Marshal Weltin, de grote belofte Mikkel Haarup maar vooral het Kemea team. Met Ben Watson, de amerikaanse nieuwkmer Athony Rodriguez. Daarnaast ook Brent Van doninck met Cyril Genot. En vooral de Belgische hoop in bange dagen: Jago Geerts.

De MX1 klasse is ook goed gestoffeerd. Uitdager Jeremy Van Horebeek neemt het op tegen Glenn Coldenhoff, Sean Simpson en Kevin Strijbos. Ook Steve Ramon is nog altijd in staat om zeker in de aanvangsronden flink mee te draaien. Greg Smets en Eric Willems komen uit het EMX300. Vervolgens nog enkele mannen in bloedvorm zoals Yentel Martnes, de vooral i Zwitserland sterk rijdende Nick Triest, Honda Redoto-Assomotor MXGP-rijder Petar Petrov. Bovendine konnen er utischieters komen van David Segers en Robin Bakens.

De sportieve joint-venture tussen BMB en VMCF  lijkt dus te werken. Al zijn er nog wel enkele startplaatsen vrij bij de Jeugd, Beloften, Inters/Nationalen 250 en Inters/Nationalen 500. Voor deze klasse kan er eventueel nog tot zondag ingeschreven worden. Bij een eventueel overaanbod krijgt iedereen de kans om te rijden.