MX World

28/07/2021 19:33 - geplaatst door Stingray

Zaterdag en zondag kom het FIMWK Motocross naar Lommel voor de MXGP van Vlaanderen-België!

Elk seizoen is de Belgische Grand Prix een van de meest besproken races van het jaar, aangezien het circuit wordt beschouwd als het hart van de motorcross. Een locatie die al vele jaren een cruciale rol speelt in het Wereldkampioenschap motorcross, en bovendien bekend staat als een van de zwaarste zandcircuits ter wereld.

Vele gedenkwaardige races hebben plaatsgevonden in Lommel, waaronder de Motocross of Nations 1981 en in totaal 18 Grand Prix's sinds 1990, inclusief de triple-header van vorig jaar!

Lees alles over de editie 2021 onder Thor.

Tijdens de Belgische triple-header vorig jaar zagen we Tim Gajser van Team HRC twee van de drie overwinningen behalen, terwijl Jorge Prado van Red Bull KTM Factory Racing de overall winnaar was tijdens de tweede van drie GP's. Ondertussen won Tom Vialle van Red Bull KTM Factory Racing in MX2 de eerste twee evenementen, terwijl Ben Watson van Monster Energy Yamaha Factory Racing zijn MX2-carrière met een hoogtepunt afsloot om zijn eerste algemene overwinning in de MX2 veilig te stellen.

Andere winnaars op het populaire zandcircuit zijn onder meer Marnicq Bervoets, Stefan Everts, Avo Leok, Ken Roczen, Max Anstie, Jeffrey Herlings en Antonio Cairoli.

De MXGP van Vlaanderen-België biedt veel, heel veel motorcross. De dames komen in de arena voofr de tweede proef van het WK Dames. De titelverdedigster Courtney Duncan van Bike it MTX Kawasaki voert na Loket de stand aan en mikt opnieuw op een solide resultaat. Shana Van der Vlist en Larissa Papenmeier van Yamaha Racing 423 zzullen de kloof zo klein mogleijk willen houden. We verwachten ook veel van Nancy Van de Ven, nu vierde in de tussenstand. Van eigen bodem een handvol dames: Amandine Verstappen, Brenda Wagemans, Shaney Truyts, Britt Van Muylem en Samina Vermaut. Vooral de Waalse kan hoog uitkomen in Lommel.

De races van dit weekend brengen ook de tweede ronde van de EMX2t. Loket was een mager begin, maar voor Lommel staan er toch 33 deelnemers op de lijst. Ken De Dycker probeert het op een Fantic. Ook dieter Vromans profiteert van een VLM-vrije zondag. Verder ook nog Dean Van Clapdorp en de onbekende Adrien Chapelle. Ken en Dieter kunnen mee doen voor de dikke plaatsen. Maar Maximilian Spies van Fantic Factory Team Maddii is leider in de stand voor de Britse zandrijder Brad Anderson van Verde Substance KTM en  Spies' ploegmakker Federico Tuani. 

We kijken, zeker na het schitterende optreden van Liam Everts ook uit naar de EMX250. Kan Everts III in Lommel het verschil maken? Hij kent er elke korrel zand. Meestal is dat een voordeel, maar niet altijd. Onder de 94 aangemelde deelnemers nog enkele Belgen zoals Adrien Wagener, Sam Jordant, de goed op dreef zijnde Welsey diedonné, Glenn Bielen en Brent Aerden. Ex-MXGP-rijder Nicholas Lapucci van Fantic Factory Team Maddii zal proberen de rode plaat op zijn Fantic-machine te houden. Maar botst hij niet op Rick Elzinga, de winnaar van Oss. Die nog een 15-tal landgenoten mee brengt. Zijn Kevin Horgmo van SM Action Racing Team YUASA Battery en Andrea Bonacorsi van Hutten Metaal Yamaha Racing, in staat om Liam Everts van KTM Liamski en Rick Elzinga van TBS Conversions KTM Racing Team uit de top drie te houden.