MX World

21/09/2021 13:28 - geplaatst door Stingray

Afgelopen weekend heeft Liam Everts zijn debuut gemaakt in de MX2 klasse van het Wereld Kampioenschap Motocross. Dit deed hij tijdens de MXGP van Sardinië in Riola Sardo, waar een ongenadig zandcircuit door de duinen lag te wachten op de rijders. Door het ‘Fech-Fech’ type zand heeft dit circuit een extra moeilijkheidsgraad. Het vinden van een goed ritme of de snelste lijnen is niet altijd even gemakkelijk omdat de lijnen steeds veranderen en de sporen gewoon verdwijnen in dit zeer dunne strandzand. Liam had de baan goed onder de knie en kwalificeerde zich als drieëntwintigste. 

In de eerste heat startte Liam niet zo goed, hij kwam als veertiende door. In het eerste deel van de race vocht hij om op deze veertiende plaats te blijven, maar in het tweede deel van de race verloor hij een paar posities. Dit resulteerde uiteindelijk in een zestiende plaats aan de finish. De start van de tweede manche was iets beter, hij kwam door op een dertiende plaats. Onmiddellijk vond de KTM-rijder zijn tempo en ritme en binnen een paar ronden zagen we Liam de elfde plaats overnemen. De jongeling bleef pushen en strijden voor een plaats in de top tien. Helemaal verzuurd en verkrampt van het racen op dit unieke, monsterlijke, krankzinnige maar ook prachtige circuit in Riola Sardo, eindigde Liam net een paar seconden buiten de top tien als elfde.

De resultaten van de eerste manche en de tweede manche, resulteerde in een dertiende plaats overall! Een geweldig resultaat voor zijn eerste WK-race.

Nu gaan we in een rechte lijn naar volgend weekend en de "Motocross of Nations" in Mantova, eveneens in Italië. Door het effect van COVID19 op onze kalender, zal de "MXON" niet de traditionele afsluiter van het seizoen zijn zoals gewoonlijk. Dit betekent dat sommige teams en rijders besloten hebben om niet deel te nemen, om alle risico's te vermijden. Toen Jago Geerts en zijn team de beslissing namen om niet deel te nemen, creëerde dit een kans voor Liam. Het is duidelijk dat Liam blij is met de gegeven kans om ervaring op te doen in dit speciale evenement. Hij zal voor België uitkomen in de MX2 klasse samen met Brent Vandoninck (MX Open) en Cyril Genot (MXGP).

Foto's: Samo Vidic / Red Bull Content Pool