MX World

08/08/2022 09:12 - geplaatst door Stingray

Onze landgenoot Jago Geerts heeft de GP van Zweden gewonnen. Dat gebeurd middels een tweede en een eerste plaats. Omgekeerd evenredig was het resultaat voor Tom Vialle, de rechtstreeks concurrent van Jago in de strijd om de wereldtitel. Simon Langenfelder stond mee op het podium en ook de Duitser heeft nog een (water)kans op de titel. In de titelstrijd vinden de beste rijders van het jaar mekaar steeds weer in de slotfase. Geerts telt 23 punten voorsprong op Vialle.

Verslag onder Thor.

In de eerste MX2-race van de dag ging de holeshot naar Kevin Horgmo van F&H Kawasaki Racing, die kort leidde voordat hij werd gepasseerd door Tom Vialle van Red Bull KTM Factory Racing. Jago Geerts van Monster Energy Yamaha Factory Racing werd derde voor Simon Längenfelder van Red Bull GasGas Factory Racing, Andrea Adamo van SM Action Racing Team YUASA Battery en Mikkel Haarup van Big Van World MTX Kawasaki. Geerts kwam toen naast Horgmo en passeerde hem in de tweede ronde, terwijl Roan van de Moosdijk van Nestaan ​​Husqvarna Factory Racing Haarup als zesde passeerde. Geerts zette een paar snelste ronden neer, hoewel Vialle snel reageerde toen hij de snelste rondetijd verbeterde en de voorsprong uitbreidde tot 2.127 seconden. In ronde vier zagen we (nie echt ge zien) Geerts vallen, maar hij kon snel hernemen achter Horgmo. Op dat moment in de race had Vialle een comfortabele voorsprong van 7 seconden, terwijl Geerts probeerde terug te komen voorbij Horgmo voor de tweede plaats. Van de Moosdijk kwam vervolgens in de problemen omdat hij door een probleem met zijn achterrem verschillende posities verloor voordat hij zijn ritme kon vinden en de situatie onder controle had. Hij eindigde uiteindelijk op de 13e plaats. Haarup was ondertussen bezig met een pass op Längenfelder die het de Deen niet gemakkelijk maakte. Vialle breidde zijn voorsprong uit tot meer dan 10 seconden, terwijl Geerts vrede leek te nemen met de tweede plaats en de daar aan verbonden punten, in plaats van onnodige risico's te nemen. Vialle won uiteindelijk de race voor Geerts, Horgmo en Längenfelder die Haarup tot aan de geblokte vlag wisten af ​​te houden.

In race twee werd de beste start genomen door Längenfelder die Horgmo, Thibault Benistant van Monster Energy Yamaha Factory Racing, Vialle en Geerts voor was. Benistant was er snel bij om tweede te worden na het passeren van Horgmo in de openingsronde, net als Vialle kort daarna hetzelfde deed. Ondertussen won Geerts het  gevecht met Van de Moosdijk, en zette  zijn zinnen op Horgmo. In de tweede ronde crashte Benistant en hernam als achtste zodat Längenfelder, Vialle, Geerts, Horgmo en Van de Moosdijk waren die in de top vijf zaten. Geerts kreeg Vialle in het oog en begon te pushen, waarbij hij de snelste ronde van de race neerzette. Hoewel de pass uiteindelijk gemakkelijk ging, maakte Vialle een klein foutje en crashte. De Fransman kon vlak achter Geerts snel op gang komen. Van de Moosdijk passeerde Horgmo voor de vierde plaats, terwijl Geerts Längenfelder naderde. De Duitser zou de leiding niet zo gemakkelijk prijs geven en liet er Geerts er tot ronde 11 hard voor werken. Op dat moment was Vialle daar ook, wat betekende dat Geerts geen voet verkeerd kon zetten als hij de race wilde winnen. Vialle had een veel gemakkelijkere pass op Längenfelder die een fout maakte en daarna was het een wedstrijd tussen de twee titelkandidaten tot de geblokte vlag. Ondanks de druk wist Geerts het mee naar huis te nemen, om zijn 11e race van het seizoen te winnen. Een 2-1 resultaat zette Geerts ook op de bovenste trede, want hij en Vialle eindigde het weekend gelijk op punten. Vialle moest op de tweede trede staan, terwijl Längenfelder zijn vijfde podiumoptreden maakte om als derde te eindigen. Na 15 ronden behoudt Geerts een voorsprong van 23 punten op Vialle, terwijl Längenfelder derde blijft. Er blijven nog drie rondes over en het wordt een spannende strijd om de MX2-titel tussen Geerts en Vialle.