MX World

08/08/2022 09:31 - geplaatst door Stingray

Wat een feest in het Monster Energy Yamaha kamp van Louis Vosters. Zijn drie piloten  slaagden er in om de eerste drie plaatsen voor hun rekening te nemen in de eerste reeks. De kroon op het werk kwam er toen Jeremy Seewer de wedstrijd zou winnen en Glenn Coldnehoff als derde op het podium stond. Het had ook een volledige hattrick kunnen zijn, maar Maxime Renaux, de winnaar van de eerste reeks maakte een spectaculaire buiteling.Tim Gajser reed wellicht de gemakkelijkste GP van het jaar, al zat de titel er nog niet in in Zweden. Hij mot nog minstens één week wachten.

In MXGP race één was Valentin Guillod van het iXS Hostettler MXGP Team de Fox Holeshot-winnaar, maar het Monster Energy Yamaha Factory Racing-trio van Maxime Renaux, Jeremy Seewer en Glenn Coldenhoff waren er snel bij om de Zwitser te passeren en de eerste, tweede en derde plaats in te nemen. Guillod zakte naar de vierde plaats, maar bleef Tim Gajser van Team HRC en Jorge Prado van Red Bull GasGas Factory Racing voor. De winnaar van de kwalificatierace van gisteren, Mitch Evans van Team HRC, worstelde in de eerste paar ronden van de race na een crash, maar slaagde erin om weer op gang te komen en boekte tijdens de race zeer sterke vooruitgang. Renaux begon toen onder sterke druk te komen van zijn teamgenoot Seewer, die alles probeerde om er voorbij te komen. Ondertussen bleef Guillod indrukwekkend in de vijfde na gepasseerd te zijn door Gajser. Prado wilde hetzelfde doen en zou uiteindelijk zijn slag thuis halen. Verderop in het veld maakte Evans sterke stappen richting de top 10, waar hij uiteindelijk eindigde na wat een sterke inspanning van de Aussie was. in de laatste minuten van de race zagen we Seewer weer in het achterwiel van Renaux kruipen, terwijl Gajser Coldenhoff probeerde te passeren. Maar die wist de Sloveen wist af te weren. Uiteindelijk was het een Yamaha 1-2-3 toen Renaux de overwinning pakte van Seewer en Coldenhoff terwijl Gajser genoegen moest nemen met de vierde plaats voor Prado. Ondertussen crashte Guillod in de laatste ronde en zakte van de 6e naar de 9e. Seewer startte het beste in de slotreeks. hij leidde voor Romain Febvre, Vlaanderen, Evans, Gajser en Coldenhoff . Maar voordat we zaan het einde van de eerste ronde kwamen, was Gajser in staat om om een ​​paar snelle passen te maken om zelf op de tweede plaats te landen. Renaux maakte een grote crash op een van de tafelbladen in de openingsronde en gaf op zonder echte blessures maar zwaar gekneusd. Seewer zette twee opeenvolgende snelste ronden van de race neer en opende een kleine marge van 1.599 seconden voor Gajser, Febvre en Evans. Op dat moment was de top vier in een zakdoek beland en het leek erop dat we een intense strijd om de racezege in handen hadden. Die zou er niet komen, want naarmate de race vorderde, zag het er voor Seewer er steeds comfortabeler uit als leider omdat Gajser geen risico wilde nemen na een grote crash in de tijdtraining op zaterdag. Het leek erop dat iedereen zich in zijn tempo begon te nestelen, aangezien er niet veel passes werden gemaakt totdat Prado de ajcht opende op Vlaanderen en uiteindelijk de Yamaha-rijder passeerde voor de zesde plaats. Uiteindelijk behaalde Seewer zijn vierde reekszege van het seizoen, voor Gajser, Febvre, Evans en Coldenhoff! Een 2-1 resultaat bezorgde Seewer zijn derde GP-overwinning van het seizoen, terwijl Gajser als tweede eindigde en Coldenhoff het back-to-back podium behaalde in Zweden. Op weg naar de 16e ronde van de serie heeft Gajser een voorsprong van 115 punten op Seewer, die tweede blijft voor Prado die derde is. Coldenhoff staat nog maar 18 punten achter en heeft een kans om de Spanjaard uit te dagen voor de bronzen medaille in de komende drie Grands Prix.

Brent Van Doninck reed alweer een puike race. Met een 8/9 score werd hij zelfs zevende in de eindstand. Ook Van Horebeek blijft zich volledig geven met als beste resultaat een elf in de slotreeks.