MX World

11/04/2023 10:32 - geplaatst door Stingray

Het Monster Energy Yamaha Factory MX2 Team blijft de GP-zeges opstapelen. Na de overwinningen van Jago Geerts in Villa la Angostura en Riola Sardo was het op paasmaandag - in het Zwitserse Frauenfeld - de beurt aan Thibault Benistant. Een hattrick dus voor het team van Hans Corvers.

BENISTANT ZORGT VOOR HATTRICK 

Na een afwezigheid van vier jaar keerde het FIM wereldkampioenschap terug naar het Zwitserse Frauenfeld. Niet - zoals in 2018 - naar het kunstmatige parcours naast de suikerfabriek, maar naar het oude Schollenholz circuit waar voor het laatst in 1983 een Grote Prijs had plaatsgevonden. De Monster Energy Yamaha Factory MX2-rijders voelden zich meteen goed in hun vel op deze vrij korte baan. Thibault Benistant pakte de pole position na een overtuigende zege in de kwalificatierace op zaterdag. WK-leider Jago Geerts nestelde zich op een derde plek, Rick Elzinga was negende.

Crash Geerts

De Monster Energy Yamaha Factory MX2-rijders schoten in de eerste reeks als een komeet uit het starthek: Geerts dook als leider in de eerste bocht, van dichtbij gevolgd door Benistant (3de) en Elzinga (5de). De WK-leider liet er geen gras over groeien en snelde meteen van de rest van het peloton weg. Jago leek dan ook op een vlotte reekszege af te stevenen. Totdat hij in ronde 14 in de fout ging op een springberg en naast het parcours belandde. De averij was groot. Vooral aan zijn motor die helemaal krom stond. De gevolgen waren zwaar: Geerts zakte nog terug naar de zevende plek.

Eén ronde eerder had Benistant, die aanstalten maakte om de tweede plek van Van de Moosdijk over te nemen, ook al een schuiver gemaakt. De Fransman, die last had van opgepompte armen, moest slechts één plekje inleveren en finishte nog op een vierde plaats. Elzinga bleef aanvankelijk vooraan goed meedraaien, maar moest gaandeweg de rol lossen en bolde als elfde over de meet.

Met twee bovenaan

Opnieuw een blitzstart van de 'blauwe garde' in reeks 2. Adamo pakte dan wel de holeshot, maar Benistant (2de), Geerts (3de) en Elzinga (6de) zaten er vooraan weer mooi bij. Geerts was gebeten om revanche te nemen na zijn fout in de eerste reeks en zette teammaat Benistant meteen onder druk. De twee speelden even haasjes-over, maar de Fransman trok aan het langste eind en pakte iets later de leiding na een knap maneuver binnendoor bij Adamo. Geerts had iets meer tijd nodig om de Italiaan te verschalken (in ronde 8) en ging dan op zoek naar zijn teammaat. Jago kwam terug tot op anderhalve seconde, maar verspeelde eventuele winstkansen na een nieuwe schuiver. Meer dan een derde plek zat er in die tweede reeks niet meer in. Vooraan reed Benistant autoritair naar de reeks- en GP-zege. Zijn eerste GP-overwinning van het seizoen, de tweede in zijn carrière na Teutschenthal vorig jaar. En Elzinga? Zijn tweede reeks was een kopie van zijn eerste manche: opnieuw elfde dus.

Het Monster Energy Yamaha Factory MX2 Team staat nu met twee rijders bovenaan in de WK-stand. Geerts blijft leider. De vicewereldkampioen telt na drie Grote Prijzen 20 punten voorsprong op teammaat Benistant.

#93 Jago Geerts5de in GP, 1ste in WK 
"Dit is niet het resultaat waar ik vooraf op hoopte. Toch mag ik achteraf gezien niet klagen. De starts waren goed, de snelheid was ook prima. Maar die val in de eerste reeks heeft alles verpest. Ik weet nog altijd niet wat er precies gebeurde. Ik nam daar iedere reeks hetzelfde spoor. Maar plots ging het mis. Was er een steen losgekomen of zo? Geen idee. Het was verschieten. Een zware val. Ik werd ferm door elkaar geschud en mijn motor stond helemaal krom. Ik ben blij dat ik nog zevende eindigde. In de tweede reeks had ik nog last van die val. Deze week zal dan ook vooral in het teken staan van herstellen."
#198 Thibault Benistant1ste in GP, 2de in WK 
"De eerste GP-zege van het seizoen is binnen. Mooi! Voor mij en voor het team. Het waren nochtans twee totaal verschillende reeksen. In de eerste manche reed ik te krampachtig. Ik had veel last van opgepompte armen. Ik probeerde wel druk te zetten op de leiders, maar maakte dan meteen enkele foutjes, waardoor ik de rol moest lossen. In de tweede reeks voelde ik me een pak beter, meer ontspannen ook. Ik besloot dan ook om meteen de aanval in te zetten. Met succes. Geerts bleef me wel lange tijd onder druk zetten, totdat hij een foutje maakte. Daarna kon ik naar de winst cruisen."
#44 Rick Elzinga11de in GP, 12de in WK 
"Ik kende een moeilijk weekend in Zwitserland. Ik kreeg de baan maar moeilijk onder de knie. Mijn starts waren nochtans heel goed. In de beginfase kon ik de leiders ook telkens goed volgen, maar dan verkrampte ik. Ik had vooral veel last van opgepompte armen, waardoor ik het tempo noodgedwongen moest laten zakken. Best wel frustrerend. De wedstrijden volgen elkaar nu in snel temp op. Komend weekend staart Pietramurata al op het programma. Daar heb ik vorig jaar mijn GP-debuut gemaakt. Meteen zevende. Een mooi resultaat. Misschien wel de ideale plek om me te herlanceren."