MX World

08/04/2023 18:21 - geplaatst door Stingray

De dag is om in Frauenfeld, en de voorbije uren waren leuk. Dit keer wordt de MXGP gereden op de klassieke omloop waar in Frauenfeld altijd de Paascross wordt gereden. Mooi baantje, goeie grip, perfecte ondergrond. En spannende reeksen en/of kwalificaties.

De dames waren al aan hun tweede GP toe. In de eerste reeks liet de Australische nieuwkomer Charli Cannon zich van haar beste kant zien en werd vierde. Daniele Guillen mende een aantal ronden waarna Chiari Fontanesi de leiding over nam. Maar ondertussen was ook Kiwi Courtney Duncan onder stoom gekomen en zou de race winnen voor Fontanesi en Guillen. Drama voor Nancy Van de Ven die vroeg aan de kant moest en puntenloos bleef. Lotte van Drunen finishte als vijfde. Onze landgenote Amandine Verstappen is nog niet helemaal in vorm, tiende op heel wat achterstand.

Eerste EK-race voor de 125 cc. Janis Martins Reisulis en Mathis Valin trokken er van onder. De Fransman bleef in de buurt van de Let, maar kon niet echt aanvallen. De Zweed Laban Alm deed het publiek genieten door van de 12-de naar de derde plaats op te rukken. Onze landgenoten Ian Ampoorter, Harry Seel, Douwe Van Mechgelen, Brent Van De Walle en Akbar Lubis (Indonesië, resideert in Vlaanderen, DVS Racing) proefden voor het eerste van een echte GP, maar konden zich niet plaatsen.

Jan Pancar - volharding loont - nam de leiding maar Thibault Benistant liet er geen gras over groeien. De achtervolgers raakten er maar niet bij. Eerst ging Kay de Wolf in de fout en daar profiteerden Roan van de Moosdijk en Jago Geerts van. Jago nam de tweede plaats over, maar legde op zijn beurt de Yamaha op een oor. Hierdoor kwam de Wolf weer mee spelen en werd tweede, met Geerts figuurlijk aan zijn achterband. Liam Everts had het ook niet makkelijk. Hij vocht zich letterlijk van de dertiende naar de zesde plaats. De slecht vertrokken Lucas Coenen sneed als een mes doorheen het peloton, om er nadien ook weer spoorloos uit te verdwijnen.

Romain Febvre was de beste van een vol starthekken (wildcards). Het leek uit te draaien op een reeks treintje rijden met achter de Fransman Jo Prado, Jeffrey Herlings, Maxime Renaux, Alberto Forato. Maar het werd pittig. Eerst en vooral met local Jeremy Seewer, die zijn start miste en door het veld boenderde om zesde te worden. Hou maandag de 91 in de gaten. Forato worstelde zich voorbij Renaux naar vier. Nar het einde toe reed Prado weg van Herlings. Zette zich schrap en kletste voorbij de verbouwereerde Febvre naar de 10 punten van de kwalificatie. Brent Van doninck kwam als negende door na één ronde, en finishte als dertiende.

Foto Jago Geerts - credits MXGP